Vele gezichten van Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is een strandbestemming in opkomst. Over het hele eiland zijn schitterende resorts verrezen die de toerist alles bieden wat deze wenst tijdens een vakantie. Maar ook buiten de resorts is er genoeg te beleven in dit Caraïbische land.

Witte stranden

De witte stranden van de Dominicaanse Republiek zijn zeer geliefd bij vakantiegangers.

De witte zandstranden van de Dominicaanse Republiek zijn exemplarisch voor het Caraïbisch gebied. Toerisme speelt hierdoor een belangrijke rol in dit land. Uit de hele wereld komen toeristen om uit te blazen na een jaar werken en lekker te luieren in de zon. Langs bijna de hele kust zijn dan ook hotels verschenen om de groei van het toerisme aan te kunnen.

Punta Cana in het zuidoosten van het land is het beste voorbeeld van deze groei. Het is een klein dorpje wat door de komst van de luxe resorts enorm gegroeid is. In korte tijd is Punta Cana uitgegroeid tot een luxe badplaats waar van alles te beleven is.

Wie niet de hele dag op het strand wil liggen hoeft zich in Punta Cana niet te vervelen. Zoals bijna overal in het Caraïbisch gebied draait het vermaak vooral om het water en het bijzondere onderwaterleven. Zo heeft Punta Cana een Marinarium, waar bezoekers onder meer kunnen snorkelen om zo de verpleegsterhaaien en de roggen te zien.

Punta Cana

De kuststrook van Punta Cana.

Bij Dolphin Island is het mogelijk om met dolfijnen te zwemmen. Niet alleen doen deze intelligente dieren allerlei trucjes, bezoekers mogen ook een kwartier zwemmen met de dolfijnen voor een onvergetelijke herinnering.

Wie liever op het water blijft kan kiezen voor een dagje raften of varen met een speedboot. De mogelijkheden zijn eindeloos en garanderen de toerist dat deze zich niet hoeft te vervelen bij een bezoek aan de Dominicaanse Republiek.

Toch heeft het land meer te bieden dan alleen maar strand en watervertier. De zuidkust van de Dominicaanse Republiek heeft een schitterende natuur en het is een absolute aanrader om een auto te huren en dit gedeelte van het eiland te verkennen. Al is het alleen maar even om weg te gaan uit het massatoerisme en de echte rust te vinden die bij een vakantie hoort.

Je merkt snel wanneer je de toeristische bestemmingen verlaat, want de meeste toeristen blijven in de buurt van hun resort. Hierdoor kom je al snel langs verlaten stranden die net zo mooi zijn als die van Punta Cana.

Regenwoud

Het binnenland bestaat uit schitterende regenwouden.

Het National Park del Este is een bijzonder natuurgebied waar maar weinig mensen komen. Hier liggen regenwoud en woestijn naast elkaar. Het is een bijzonder contrast en alleen al dit maakt de Dominicaanse Republiek een bijzondere bestemming. De mangrovebossen zien er hier nog hetzelfde uit als honderden jaren geleden. De rivieren hier zijn een van de laatste plaatsen ter wereld waar nog zeekoeien in het wild leven.

Wie meer wil leren over de cultuur op de Dominicaanse Republiek doet er goed aan om een van de steden van het land te bezoeken. Hoofdstad Santo Domingo is de oudste ‘Europese’ stad in het Caraïbisch gebied. Columbus legde bij zijn ontdekking van Amerika eerst aan op de Dominicaanse Republiek en stichtte hier zijn eerste stad. Het koloniale verleden is nog duidelijk terug te zien, wat er voor heeft gezorgd dat het oude centrum op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

In de steden is de snelle groei van het land goed te zien. Nog lang niet iedereen profiteert van de bloei van het toerisme en de lonen in het land zijn nog steeds laag. Zeker in de niet-toeristische steden zijn hierdoor diverse krottenwijken te vinden. De contrasten met de luxueuze resorts, die soms maar tientallen kilometers verderop liggen, kunnen haast niet groter zijn.

Santa Domingo

Hoofdstad Santa Domingo

Toch is de bevolking van de Dominicaanse Republiek over het algemeen opgewekt en vrolijk. Muziek, en dan vooral de merengue, speelt een belangrijke rol in hun leven. Wie de echte inwoners wil leren kennen moet aan het begin van de avond naar een wasstraat gaan. Dit is de bijzondere ontmoetingsplek van de bewoners. Op het moment dat de auto wordt gewassen nemen de bewoners een biertje en praten ze onder genot van de drank en de muziek over de belangrijkste passie van het land: honkbal. Elk dorpje heeft zijn eigen honkbalstadion en mocht je een wedstrijd passeren neem dan eens een kwartiertje plaats op de tribune en volg het schouwspel. Een beter beeld van het echte leven op de Dominicaanse Republiek kun je niet krijgen.

Het is echter een plaatje wat aan de meeste toeristen voorbij gaat. De resorts bieden alles wat ze nodig hebben en vaak verlaten ze bij een bezoek aan het land hun eigen plaats niet. Wat jammer is want de Dominicaanse Republiek is meer dan zon, zee en strand.