Oud en nieuw in Edinburgh

Edinburgh is de bijzondere hoofdstad van Schotland. De stad combineert een middeleeuws stadscentrum met een modern nieuw gedeelte. Hierdoor komen verschillende stijlen bij elkaar en heeft Edinburgh voor iedereen iets te bieden.

Het kasteel van Edinburgh

Edinburgh Castle wordt al duizend jaar onafgebroken bewoond.

Edinburgh is vanaf 1492 de hoofdstad van Schotland en sindsdien een bijzondere bestemming binnen het Verenigd Koninkrijk. ‘Old Town’ is het gedeelte van het centrum met de middeleeuwse bouwwerken. Centraal hierbij staat de Royal Mile of Castle Hill. Dit is de straat die het beroemde Edinburgh Castle verbindt met Holyrood Palace, wat nog altijd een van de buitenhuizen van de Britse koningin is.

Dit zijn gelijk de twee belangrijkste bezienswaardigheden van Edinburgh. Edinburgh Castle is meer dan duizend jaar onafgebroken bewoond en hierdoor nog altijd in uitstekende staat. Het kasteel staat op het hoogste punt van de stad en biedt een fantastisch uitzicht. Het kasteel is bijna overal in Edinburgh te zien en waakt duidelijk over de hoofdstad.

Holyrood Palace

Holyrood Palace is nog altijd een koninklijk paleis.

Holyrood Palace is nog altijd een van de Koninklijke paleizen van het Britse vorstenhuis. Bij een bezoek aan de Schotse hoofdstad verblijft de koningin nog steeds in dit paleis. Een gedeelte van het paleis is toegankelijk voor het publiek. In dit gedeelte is een gedeelte van de koninklijke kunstcollectie te zien.

Edinburgh heeft echter nog veel meer te bieden. Wie langer in Edinburgh blijft of veel van de bezienswaardigheden wil bezoeken kan een speciale pas kopen die toegang biedt tot meer dan dertig bezienswaardigheden. De pas is er al vanaf 35 euro en biedt ook gratis transfer van en naar de luchthaven.

Wie geen plannen heeft om de musea en bezienswaardigheden in te gaan, maar wel een beeld wil krijgen van de Schotse hoofdstad kan de speciale hop-on-hop-off bus nemen. Een kaartje is 24 uur geldig en de bus rijdt uiteraard langs alle belangrijke bezienswaardigheden.

New Town Edinburgh

Het moderne gedeelte van Edinburgh wordt New Town genoemd.

Naast ‘Old Town’ heeft Edinburgh ook een moderner centrum. Dit gedeelte ligt net ten noorden van de oude wijk en is aan het einde van de 18e eeuw gebouwd. ‘New Town’ is niet alleen later gebouwd, maar is echt het moderne hart van de stad. Shopaholics kunnen hier hun hart ophalen en dagen vertoeven. Dit nieuwe gedeelte van de stad is dan ook het commerciële hart van Edinburgh.

Daarnaast is Edinburgh een goed punt om de rest van Schotland te leren kennen. De stad heeft meer dan zevenhonderd pubs en als je hier bent moet je natuurlijk een echte Schotse whisky proberen. Wie meer wil weten van de nationale drank moet ook een bezoek brengen aan het Whisky Heritage Centre.

Dit is een van de vele musea in Edinburgh en de Schotse hoofdstad is dan ook een echte cultuurstad. Bijzonder is elk jaar het Edinburghfestival wat elk jaar in augustus wordt gehouden. Eigenlijk zijn dit zes festivals die tegelijk gehouden worden. Op meer dan tweehonderd locaties in de stad worden optredens gehouden, en de straten worden overspoeld met muzikanten en andere acts. De jaarlijkse afsluiting is het vuurwerk wat boven Edinburgh Castle wordt afgestoken en alleen dit is al een reden om naar het Edinburghfestival te gaan. Alles wat de Schotse stad zo kenmerkt komt hier bij elkaar.