Ontdek Jordanië in Amsterdam

Anees Maani exposeert van 25 maart tot en met 4 mei een collectie bijzondere archeologische schatten in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. In elf etalages van Stichting Kunsttraject staan zes weken lang kunstwerken die geïnspireerd zijn op de natuurvormen en de archeologische schatten van Jordanië. De officiële opening is op 5 april, met onder meer een publieke rondleiding door Anees zelf.

Een van de kunstwerken van Maani.

Een van de kunstwerken van Maani.

Maani brengt Jordanië naar Amsterdam. De kunstenaar is in 1973 geboren in de Jordaanse hoofdstad Amman en studeerde twee jaar architectuur in Moskou. Zijn beeldhouwwerken ontstonden echter pas na terugkeer in eigen land. Tijdens lange trektochten door de bergen en woestijnen van Jordanië, ontdekte hij zijn voorkeur voor natuurlijke vormen en hun evolutie. Behalve in de natuur vond Maani, tijdens zijn ontdekkingstochten in eigen land, ook inspiratie in de menselijke cultuur. “Mijn werk is vaak gebaseerd op de vormen die mensen van oudsher hebben gebruikt. Oeroude vormen verwerk ik tot moderne beelden”, aldus Maani.

Op vrijdag 5 april om 16:30 uur organiseert Maani samen met Stichting Kunsttraject en de Jordan Tourism Board een officiële feestelijke opening. Godfried Lambriex, wethouder cultuur van Stadsdeel West, opent de expositie, waarna Maani alle geïnteresseerden persoonlijk zal rondleiden. De Jordan Tourism Board verzorgt tijdens deze bijeenkomst informatie over Jordanië voor iedereen die geïnteresseerd is in het land, vragen heeft of reisplannen.