Noorwegen concurrent van Alpen

De landen in Scandinavië zijn echte wintersportlanden. Langlaufen is hier echter volkssport nummer 1, wat mede komt door de afwezigheid van echt hooggebergte. Alleen Noorwegen kan zich meten met de Alpen als het gaat om wintersportmogelijkheden.

Langlaufen in Noorwegen

Langlaufen is de nationale sport van Noorwegen.

Voor wintersporters die eens iets anders willen is Noorwegen een goed alternatief. Zeker langlaufers kunnen hun hart ophalen in dit Scandinavische land. In Noorwegen ligt meer dan 30.000 kilometer aan langlaufpaden. Niet verwonderlijk dus dat kinderen hier al snel nadat ze kunnen lopen leren hoe ze moeten langlaufen. In de winter is dit voor veel bewoners de gemakkelijkste en effectiefste manier om zich te verplaatsen.

Dit wil niet zeggen dat skiën en snowboarden niet mogelijk is in Noorwegen. In 1994 was de Noorse stad Lillehammer de organisator van de Olympische Winterspelen en de pistes die toen gebruikt werden zijn nog steeds toegankelijk.

Het skigebied rond Lillehammer bestaat uit 113 kilometer aan pistes, verdeeld over diverse afdalingen in vier skigebieden. Binnen dit gebied is Hafjell de belangrijkste en grootste bestemming. Dit gebied omvat enkele van de Olympische pistes en heeft met Hafjellparken het bekendste funpark van Noorwegen, een walhalla voor snowboarders.

Afdaling in Hafjell

Hafjell is vooral voor families een ideaal skigebied.

Toch richt Hafjell zich vooral op beginners en families. Ondanks enkele steile afdalingen zijn de meeste pistes vrij gemakkelijk en zijn er veel verschillende routes mogelijk. Een indoorkinderspeelpark en een winterpretpark zorgen er voor dat kinderen zich ook buiten het skiën optimaal kunnen vermaken.

Noorwegen is een goed alternatief voor families die een keer wat anders willen dan de drukke pistes in de Alpen. Het aanbod is in dit land iets minder dan in andere landen, maar daar staat wel meer rust tegenover. En als Lillehammer goed genoeg is voor de Olympische sporters dan moeten alle skiërs en snowboarders zich zeker kunnen vermaken in dit grote skigebied.