New York voor beginners

Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten, maar New York is de hoofdstad van de wereld. In ieder geval volgens de inwoners van de stad. The Big Apple is in ieder geval de bekendste stad ter wereld en een stad waar je geweest moet zijn.

New York

New York is ‘the city that never sleeps’

New York is een enorme stad en er komt bij een eerste bezoek veel op je af. Het lukt nooit om alle indrukken van ‘the city that never sleeps’ in één vakantie op te doen. Bij elk bezoek ontdek je weer nieuwe dingen. Toch zijn er een aantal dingen die je bij een eerste bezoek aan New York gedaan moet hebben.

Wij zijn drie hele dagen in New York en helpen de beginnelingen om in ieder geval de belangrijkste bezienswaardigheden op te doen. Belangrijk is om je wandelschoenen mee te nemen, want die zul je hard nodig hebben in deze uitgestrekte stad.

We landen zoals de meeste toeristen op JFK International Airport, de grootste luchthaven van de stad. Er gaan vanaf Amsterdam ook directe vluchten naar Newark in de aangrenzende staat New Jersey. Deze luchthaven ligt slechts 25 kilometer van Manhattan en heeft een directe verbinding met de stad. Deze luchthaven is rustiger met dus ook kortere wachtrijen voor de douane. Vliegen op Newark is daarom een absolute aanrader, maar niet altijd mogelijk omdat er minder vluchten naar deze luchthaven gaan.

Subway

Subway New York

De Subway is de gemakkelijkste manier om alle bezienswaardigheden te zien.

Op JFK moeten we een uurtje wachten voor we door de douane zijn. We worden onmiddellijk aangesproken door diverse taxichauffeurs, maar kiezen er voor om direct een echte New York-ervaring op te doen en nemen de Subway. Aan de noordkant van het vliegveld gaat de E-lijn direct naar Manhattan, terwijl aan de zuidkant de A-lijn van de metro vertrekt en ook deze komt in het centrum van de stad uit.

Wij kiezen voor de noordelijke E-lijn en kopen gelijk een metrokaart voor ons totale verblijf, zodat we de komende dagen onbeperkt gebruik kunnen maken van de subway. Het eerste gedeelte van de reis is bovengronds waardoor je een goed uitzicht hebt over de wijk Queens, de grootste van de vijf wijken die samen New York vormen. We stappen bijna voor ons hotel uit en worden onmiddellijk overweldigd door de hoogte van de wolkenkrabbers. De stad staat er om bekend, maar nog word je verrast door de hoogte van de gebouwen. En door de vele taxi’s die langs komen rijden.

We checken in en besluiten om een rondje rond het hotel te lopen. We hebben nog geen plan, daar  hebben we de komende drie dagen voor, maar willen gewoon de sfeer van de stad opsnuiven. We eten wat in een van de vele restaurantjes en gaan op tijd naar bed om onze jetlag weg te slapen en morgen weer vroeg op te staan.

We hebben voor ons bezoek de stad in drie delen opgedeeld, namelijk downtown, midtown en uptown. Dit zijn ook benamingen die in de metro gebruikt worden, dus het is handig om deze goed te onthouden.

Downtown

Brooklyn Bridge

De beroemde Brooklyn Bridge.

We beginnen met downtown en nemen de eerste ochtend onmiddellijk de metro naar High Street (A- en C-lijn). Dit is de eerste halte na de bekende Brooklyn Bridge. Aan deze kant van de brug zitten diverse typische Amerikaanse eettentjes waar we een heerlijk ontbijt bestellen. Na het ontbijt is het tijd om de fameuze brug te bezichtigen. We lopen over de brug terug naar Manhattan en hebben een adembenemend uitzicht over deze wereldstad.

Aan het einde van de brug staan we bijna in Battery Park. Dit is het vertrekpunt van de ferry’s die naar het Statue of Liberty gaan. We zijn nog lekker vroeg, waardoor het nog niet zo druk is om naar het Vrijheidsbeeld te varen. Om het museum zelf te bezoeken moet je langer in de rij staan en omdat we nog heel veel te zien en te doen hebben slaan we dit over en kiezen we er voor om terug naar Manhattan te varen. Ook hier heb je vanaf het water een prachtig uitzicht op de wolkenkrabbers die we zo goed kennen van de televisie.

Downtown is het gedeelte waar ook het Financial District gevestigd is. Wie het niet erg vindt om te wandelen kan er voor kiezen om richting Ground Zero te lopen, maar dit gedeelte van de stad heeft tientallen metrostations, waardoor lopen niet noodzakelijk is. Via Wall Street komen we op de plaats van de aanslagen van 9/11. Wat vooral opvalt is het kleine stuk grond waarop al deze slachtoffers gevallen zijn en hoe hard er gewerkt wordt om alles weer op te bouwen.

Na het bezoek aan Ground Zero besluiten we te blijven lopen. We gaan verder noordwaarts en komen de bekende wijken Chinatown, Little Italy en SoHo tegen. Het is verbazingwekkend hoe deze wijken in elkaar overgaan. Op het ene moment loop je tussen allerlei pagodes en staan de etalages vol met Chinese tekens en een minuut later sta je tussen vijf Italiaanse restaurants die hun pizza’s en pasta’s aanprijzen.

SoHo is de wijk die bekend staat om zijn trendy kledingwinkels en dit is na Fifth Avenue het belangrijkste shopgedeelte van de stad. Uiteraard hoort shoppen ook bij een bezoek aan New York, dus we kiezen er voor om de diverse bekende merken van een bezoek te voorzien.

Meatpacking District

Voor het diner reizen we nog een klein stukje verder naar het noorden, en wel naar het Meatpacking district. In het verleden was dit het gedeelte waar de vleesindustrie plaatsvond, nu is dit het meest trendy gedeelte van New York met de meeste restaurants en clubs van de stad. Rijk en beroemd New York komt hier ook steeds vaker, zeker nadat dit gedeelte van de stad bekend werd door de televisieserie Sex and the City.

Top of the Rocks

Het uitzicht over de stad vanaf Top of the Rocks

De tweede dag staat in het teken van Midtown en de bijbehorende architectuur. De bekendste gebouwen van New York staan in dit gedeelte van de stad. Een uitzicht vanuit de lucht is een absolute must bij een eerste bezoek aan New York. De meeste toeristen gaan naar het Empire State Building, maar wij kiezen voor Top of the Rock op Rockefeller Center.

Het voordeel van Top of the Rock is dat we een kaartje kunnen kopen voor twee bezoeken aan de top. Hierdoor kunnen we nu met daglicht naar boven en vanavond nog een keer bij nacht naar The Big Apple kijken.

Rockefeller Center is een kleine stad binnen New York met diverse shops en restaurants. In de wintermaanden ligt hier de bekende ijsbaan en vlak voor kerst staat hier de enorme kerstboom. Vanaf het dak hebben we een uitstekend uitzicht over New York, de Hudson River, Central Park en het Empire State Building, wat we nu op de foto kunnen zetten, omdat we het bezoek aan dit gebouw over hebben geslagen.

Grand Central Station

Grand Central Station is een bijzonder treinstation. Een aanrader om even doorheen te lopen.

Na Rockefeller Center kiezen we voor twee bekende gebouwen die gratis toegankelijk zijn, namelijk Grand Central Station en de Public Library. Het is niet druk bij deze bezienswaardigheden, maar het is indrukwekkend om de grootte en de architectuur van deze gebouwen te zien.

Times Square

Na deze twee gebouwen kiezen we er voor om lopend richting Times Square te gaan. Fifth Avenue en Broadway (7th Avenue) zijn twee straten die bekend staan om hun vele winkels. Macy’s is het grootste warenhuis ter wereld met een oppervlakte van bijna 200.000 vierkante meter en ook de andere flagshipstores zijn hier een bezoek meer dan waard.

Times Square

Times Square is het middelpunt van de stad.

In de buurt van Times Square kiezen we voor een leuk restaurant om te eten om als het donker wordt opnieuw Times Square op te gaan. De lichten van dit gedeelte zijn spectaculair en hoewel we ze al tientallen keren in televisieseries en films hebben gezien is de atmosfeer op straat onbeschrijfelijk en een bijzondere ervaring. Rockefeller Center is maar een paar blokken verder, maar we kiezen er voor om hier met de taxi naar toe te gaan. Een taxirit hoort bij New York en zeker in het donker is het een leuke ervaring om zo door de stad te reizen.

In het donker is New York heel anders en het uitzicht van Top of the Rock is hierdoor toch weer een nieuwe ervaring, ondanks dat we er vanochtend nog waren. Na afloop drinken we nog wat in een van de vele kroegjes voor we met de metro ons hotel weer opzoeken.

Central Park

De laatste dag in New York is voor het gedeelte van de stad wat we nog niet gezien hebben, uptown. Central Park is de belangrijkste bezienswaardigheid van dit deel van de stad. Liefhebbers kunnen iets verder noordelijk reizen voor The Bronx Zoo of Yankee Stadium van de bekende honkbalploeg, maar wij nemen de metro naar het noordelijke gedeelte van het park om vervolgens al lopend terug richting midtown te lopen.

Central Park New York

In Central Park vergeet je dat je middenin de grootste ter wereld bent.

Een wandeling in het bekendste park ter wereld is een ervaring op zich. Geen moment heb je het idee middenin een metropool te staan. Elk seizoen is er wel wat anders te doen en te zien in Central Park. In de winter ligt er vaak sneeuw en is de bekende ijsbaan geopend, terwijl in de zomer de inwoners van New York naar het park komen om te genieten van de zon en de honkbalvelden druk bevolkt worden om deze nationale sport te beoefenen.

In het park zijn diverse bezienswaardigheden, inclusief een enorm theater wat regelmatig gebruikt wordt om concerten te geven. Maar vooral de natuur is indrukwekkend, want meer dan tweehonderd vogelsoorten zijn er geteld in het park. We lopen richting het zuidoosten van het park, waar we uitkomen op Fifth Avenue, vlak voor de bekende Apple Store.

De rest van de middag gebruiken we om te shoppen, want het aantal winkels is te groot om in één dag te bezichtigen. Voor de avond zijn er diverse typisch Amerikaanse mogelijkheden tot entertainment. Het bezoeken van een van de shows op Broadway is een absolute aanrader. Sportliefhebbers kunnen kiezen voor een wedstrijd van een van de New York Yankees (honkbal), New York Knicks (basketbal) of de New York Rangers (ijshockey).

Na een laatste drankje zit ons bezoek aan de Big Apple er al weer op en de volgende dag hebben we een vroege vlucht richting Nederland. We nemen de andere metrolijn terug naar JFK, zodat we ook nog een keer dit gedeelte van de stad kunnen bekijken en na drie dagen nemen we met pijn in ons hart afscheid van deze stad, maar met een vast voornemen om snel weer terug te komen. We hebben in drie dagen dan wel heel veel gezien van deze wereldstad, er is nog veel meer wat ook door ons onontdekt is gebleven.