Mexico: Strand, cultuur en natuur

Cocktails, witte stranden en een bruisend uitgaansleven. De Mexicaanse kust van het schiereiland Yucatan heeft alles voor een relaxte strandvakantie. Bovendien is er in de omgeving zo veel te doen dat actievere vakantiegangers zich ook geen dag hoeven te vervelen.

Kustlijn Cancun

De kustlijn van Cancun staat vol met hotels.

De Mexicaanse Cariben kent twee grote badplaatsen, Cancun en Playa del Carmen. Cancun is wat groter en wordt voornamelijk door Amerikaanse toeristen bezocht. Het ongeveer 70 kilometer zuidelijker gelegen Playa del Carmen wordt meer door Europeanen bezocht en heeft daardoor een heel andere sfeer.

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen beide badplaatsen. De luxe all-inclusive resorts liggen bijna allemaal aan een speciale hotelstrip langs de witte stranden van het land. De beveiliging aan de verschillende in- en uitgangen aan deze strip moet voorkomen dat ongewenste gasten de hotels bezoeken, wat toeristen een veiliger gevoel moet geven. In een land wat mede bekend staat om het drugsgeweld in de binnenlanden is dat geen overbodige luxe. En hoewel kleine criminaliteit ook in dit gebied voorkomt, voel je je als toerist in dit gedeelte van het land geen moment onveilig en kun je ook ’s nachts na een avond in de stad zonder problemen over straat.

De resorts in dit gedeelte van het land zijn over het algemeen van uitstekende kwaliteit. Elk hotel heeft bijna de hele dag door buffetten staan waar je onbeperkt kunt genieten van de Mexicaanse keuken. Het strand is perfect en een entertainment team zorgt er voor dat je je geen moment hoeft te vervelen.

Toch is het zonde om het resort in Mexico niet of nauwelijks te verlaten. Er is in de omgeving van Cancun en Playa del Carmen zo veel te doen en te zien dat ook avontuurlijke vakantiegangers zich geen moment hoeven te vervelen. Door de relatief kleine afstanden binnen het schiereiland is een van de resorts in Playa del Carmen of Cancun een prima uitvalsbasis om dit gedeelte van Mexico te leren kennen.

Chitzen Itza

Chitzen Itza is een van de zeven wereldwonderen.

Mexico staat natuurlijk vooral bekend om haar Maya-cultuur. Yucatan was tot de komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw het centrum van de Maya’s en op diverse plaatsen staan nog indrukwekkende ruïnes. Er leven zelfs nog steeds Maya-volkeren in dit gedeelte van Mexico, met hun bekende rituelen en gebruiken.

De bekendste en belangrijkste toeristische attractie is Chichen Itza. Meer dan duizend jaar was deze stad een pelgrimsbestemming voor de Maya’s. De tempel is het bekendste beeld van de plaats die onlangs gekozen werd tot een van de zeven nieuwe wereldwonderen, boven onder meer de Eifeltoren en de Chinese Muur.

Chichen Itza ligt ongeveer 150 kilometer ten westen van Cancun en Playa del Carmen. Dagelijks gaan er dagexcursies naar deze historische locatie, maar wie echt een goed beeld wil krijgen van de Mexicaanse geschiedenis en de Maya-cultuur doet er verstandig aan om hier een nacht een hotel te boeken. Het is dan mogelijk om het hele gebied te verkennen en niet alleen de belangrijkste ruïnes, maar belangrijk is ook dat je de tweede ochtend al vroeg op pad kunt, voor het heel warm wordt in de zon en voor de vele toeristen uit de badplaatsen arriveren.

Voor wie niet de tijd (of zin) heeft om een hele dag op pad te gaan naar Chichen Itza is Tulum een goed alternatief. Ongeveer 50 kilometer ten zuiden van Playa del Carmen hebben de Maya’s een ommuurde stad gemaakt aan de kust. Niet zo groot als Chichen Itza, maar groot genoeg om een goed beeld te krijgen van de bouwkunsten van de oude Maya’s.

Cozumel

Het eiland Cozumel net voor de kust bij Playa del Carmen.

Behalve een oude cultuur heeft Mexico in Yucatan ook een schitterende natuur. Het is dan wel een bestemming op het vasteland, maar het doet hier niet onder voor de befaamde Caribische eilanden. En eigenlijk heeft Mexico hier ook een eigen Caribisch eiland, namelijk Cozumel. Het eiland is te zien vanaf de kust van Playa del Carmen en in het centrum van de badplaats gaat er een ferry naar het eiland.

Cozumel werd vooral bekend door Jacques Cousteau. Hij maakte het grote publiek bekend met de koraalriffen rond het eiland en Cozumel is hierdoor een van de mooiste duikbestemmingen ter wereld. Voor veel cruisemaatschappijen was dit een belangrijke reden om bij een rondtocht door de Cariben ook Cozumel op te nemen, zodat de opvarenden kunnen genieten van het prachtige onderwaterleven.

Duiken Mexico

Het onderwaterleven voor de kust van Mexico is zeer spectaculair.

Om het leven onder te water te ontdekken is het niet nodig om te kunnen duiken, want de Mexicaanse kust heeft diverse schitterende plaatsen om te snorkelen. Diverse snorkelexcursies zijn mogelijk, maar het meest bijzondere is wel het snorkelen in een cenote. Dit is een aaneenschakeling van diverse grotten in het gebied.

Met een quad rijd je door de jungle van Yucatan om via een ladder af te dalen in een grot. Al snorkelend verken je deze grotten, waarbij de stalagtieten soms maar enkele centimeters boven je hoofd hangen. Het is fascinerend om te zien hoe deze grotten er onder water uitzien en hoe de tropische vissen ook in dit gedeelte van het schiereiland leven.

Wie naast de kleine waterdieren ook kennis wil maken met het grotere leven in het Carabisch gebied kan zijn hart eveneens ophalen in Mexico. Zoals bij veel bestemmingen in het gebied is het ook hier mogelijk om te zwemmen met dolfijnen. Deze schitterende dieren doen diverse kunstjes en het is echt mogelijk om deze dieren aan te raken.

Zwemmen met een walvishaai.

Zwemmen naast een walvishaai zul je niet snel vergeten.

Bijzonder is echter vooral het zwemmen met de walvishaai. In tegenstelling tot zwemmen met dolfijnen leven deze dieren nog in het wild, waardoor er altijd een kleine kans is dat je tijdens een excursie geen walvishaai tegenkomt, maar de gidsen hebben zo veel ervaring dat het tijdens het seizoen geen probleem mag zijn deze dieren tegen te komen.

Voor deze excursie is een vroeg vertrek vanuit Cancun noodzakelijk, omdat het minimaal een uur varen is voor je bij de walvishaaien bent. Maar het is het vroege opstaan meer dan waard. De plankton etende haaien zijn met een lengte van 15 meter het beste te vergelijken met een levende bus en het is onbeschrijflijk om hier naast te zwemmen. In tegenstelling tot het zwemmen met dolfijnen is het niet toegestaan om de walvishaaien aan te raken en moet je tijdens het zwemmen een meter afstand houden, maar dat maakt deze ervaring niet minder bijzonder.

Door al deze mogelijkheden en bezienswaardigheden is Mexico een ideale strandbestemming. Overdag zijn er diverse bijzondere excursies te doen om ’s middags terug te komen bij het hotel en hier lekker te ontspannen op het strand of in een van de barretjes met een heerlijke cocktail. Want dat hoort natuurlijk ook bij een Caribische vakantie.