Madrid: Beleven in plaats van bekijken

De Big Ben, het Collosseum, of de Eiffeltoren. Bijna elke Europese hoofdstad heeft een kenmerkend gebouw. Behalve Madrid. De Spaanse hoofdstad staat bekend om haar grote pleinen, schitterende musea en bruisende nachtleven.

Madrid

Madrid staat bekend om haar bruisende nachtleven.

De bezoeker aan Madrid zal over het algemeen niet terugkomen met een geheugenkaartje vol foto’s. Natuurlijk heeft de Spaanse hoofdstad een bijzondere architectuur en zijn er diverse bezienswaardigheden, maar een bezoek aan Madrid draait vooral om het beleven. De sfeer in de stad, de bijzondere tapas-restaurantjes en voor de kunstliefhebbers de tientallen bijzondere musea.

Madrid ligt precies in het midden van Spanje en is sinds 1561 de hoofdstad van het land. Vanaf dat moment is het een stad in beweging, waar veel gebouwd en vernieuwd is. Diverse historische gebouwen zijn in de loop der eeuwen gesloopt om plaats te maken voor nieuwe bouwwerken. Hierdoor is de stad een aaneenschakeling van verschillende stijlrichtingen in de architectuur en blijft het altijd een nieuwe en jonge stad.

Paleis Madrid

Het koninklijk paleis.

Het bekendste gebouw van de stad is het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis. Madrid ligt op een hoogvlakte en het paleis werd in het verleden op een strategische positie gebouwd zodat men vanaf hier een uitzicht had op de wijde omgeving. Door de groei van de stad biedt het paleis nu een mooie blik op Madrid en de stad die het geworden is.

Madrid staat verder vooral bekend om haar pleinen. Plaza Mayor en Puerta del Sol zijn de twee belangrijkste en zijn typerend voor het leven en de geschiedenis van de Spaanse hoofdstad.

Plein Madrid

Plaza Mayor is het bekendste plein van Madrid.

Plaza Mayor is het grootste en belangrijkste plein van de stad. Het geeft in één oogopslag weer waar Madrid vooral voor staat: kenmerkende gebouwen, grote terrassen en diverse tapasbars. ’s Avonds worden er op dit plein regelmatig concerten gegeven of wordt er vuurwerk afgestoken. Madrilenen komen zelf ook naar het plein om hier te ontspannen of zich klaar te maken voor de rest van de nacht, want het leven in deze metropool gaat bijna de hele nacht door. Het is dan ook niet ongewoon dat er zondagochtend om 5 uur ’s nachts diverse files in de stad staan van mensen die na een avond stappen eindelijk op huis aan gaan.

Centrum Spanje

Puerta del Sol is het precieze middelpunt van Spanje.

Puerta del Sol, wat Zonnepoort betekent, is het centrum van Spanje. Letterlijk. Midden op het plein staat een steen in de vorm van een halve cirkel. Dit symbool geeft het centrum van Spanje aan en alle afstanden naar andere steden en dorpen in het land worden vanaf dit punt gemeten.

Puerta del Sol bestaat al sinds de vijftiende eeuw, maar het huidige aanzien staat er pas sinds halverwege de negentiende eeuw. In die periode werden de kloosters rond het plein vervangen door woningen en kantoorgebouwen. Puerta del Sol is het drukste punt in de binnenstad omdat tien verschillende wegen op het plein uitkomen. Puerta del Sol is hierdoor vooral een ontmoetingsplaats geworden en veel passanten komen hier voorbij op weg naar de verschillende winkels of musea in de directe omgeving.

Op het gebied van kunst is Madrid ongeëvenaard. De stad heeft tientallen musea en galeries, die het bezoeken meer dan waard zijn. Toch zijn er drie musea die er uit springen en met elkaar de ‘gouden triangel’ van de stad worden genoemd.

Museum Madrid

Het Prado is het bekendste museum van Spanje.

Het Prado is een van de bekendste musea ter wereld. Er hangen werken van onder meer Zuid-Nederlandse en Italiaanse kunstenaars, maar het museum staat voor bekend vanwege haar schitterende collectie aan werken van de Spaanse meesters als Goya en Velázquez. Het Prado kan slechts 10 procent van haar collectie tentoonstellen door ruimtegebrek, maar deze 10 procent zijn dan ook wel adembenemend. Het Prado is dan ook niet voor niets het best bezochte museum van Spanje.

Wie meer van de hedendaagse kunst houdt kan terecht in het Museo Reina Sofia. Het schilderij Guernica van Picasso is de belangrijkste trekpleister, maar ook werken uit de vorige eeuw van Joan Miró en Dalí hangen in dit uitgestrekte museum.

Het laatste museum uit de ‘Gouden Triangel’ is Thyssen-Bornemisza. De collectie van dit museum is privé-bezit en kwam in 1992 in Madrileense handen. Hier hangen onder meer schilderijen van Van Gogh, Monet en Gauguin. Door de verscheidenheid vullen de drie musea elkaar goed aan en is Madrid een kunststad geworden voor elke liefhebber.

Madrid is hierdoor een bijzondere hoofdstad binnen Europa. Een stedentrip naar deze stad draait vooral om het beleven van de Spaanse cultuur. Een bezoek aan een museum, shoppen in de binnenstad en vervolgens neerstrijken op een van de vele terrasjes, om je onder genot van een wijntje en heerlijke tapas klaar te maken voor het nachtleven in de stad. Elke stad heeft deze uitgaansmogelijkheden, maar nergens in de hoeveelheid en met de kwaliteit van Madrid, een unieke hoofdstad in Europa.