Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk bestaat eigenlijk uit vier Europese landen, namelijk Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Deze vier landen hebben allemaal hun eigen cultuur en eigen taal en zijn daarom erg verschillend.

Hoofdstad Engeland en Verenigd Koninkrijk

Londen is een van de bekendste steden ter wereld.

Engeland is het grootste gedeelte van het Verenigd Koninkrijk, want ongeveer 50 miljoen van de 60 miljoen inwoners van het land woont in Engeland. Hoofdstad Londen is ook de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en is een echte metropool en een van de bekendste steden ter wereld. De historische gebouwen, het nachtleven, de winkelmogelijkheden, het theater en het voetbal. Het zijn slechts enkele redenen waarom jaarlijks miljoenen toeristen deze wereldstad bezoeken en waarom sommige mensen elk jaar terugkomen naar deze stad.

Engeland is altijd een belangrijke wereldmacht geweest en het land heeft dan ook een rijke historie. Dit zorgt er voor dat er diverse historische stadjes in het land te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld Bath en York. Naast grote steden als Liverpool, Newcastle en Birmingham zijn deze steden de belangrijkste toeristische attracties.

Stonehenge in Engeland

Stonehenge is een bijzonder historisch fenomeen.

Stonehenge is een ander voorbeeld van de historische hoogtepunten in Engeland en een van de vele locaties in het Verenigd Koninkrijk die beschermd zijn door UNESCO en op de Werelderfgoedlijst staan.

Schotland is na Engeland de grootste natie binnen het Verenigd Koninkrijk. Schotland heeft een gevarieerd en schitterend landschap in het noordelijke gedeelte van het land. Schotland staat echter vooral bekend om haar leuke steden als Glasgow en Edinburgh. Deze steden worden door veel toeristen bezocht als een stedentrip en Edinburgh is zelfs na Londen de meest bezochte stad van het Verenigd Koninkrijk, terwijl het niet een van de grootste steden van het land is.

Wales is het westelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk en grenst aan Engeland. Wales, Engeland en Schotland vormen samen het eiland Groot-Brittanniƫ, een naam die ook gebruik wordt om het hele land aan te duiden in plaats van Verenigd Koninkrijk. Noord-Ierland hoort echter niet bij Groot-Brittanniƫ, omdat deze natie in het noorden van Ierland ligt.

Landschap Verenigd Koninkrijk

Wales heeft een fascinerend landschap.

Wales onderscheidt zich van Engeland vanwege haar schitterende landschap en de vele nationale parken die in dit gedeelte van het land liggen. Wales heeft ook enkele badplaatsen die goed bezocht worden door toeristen, hoewel het weer in de zomer in Wales lang niet altijd goed genoeg is voor een geslaagde strandvakantie.

Noord-Ierland is het kleinste van de vier landen binnen het Verenigd Koninkrijk en bestaat uit het grootste gedeelte van de Ierse provincie Ulster. Deze naam wordt ook regelmatig gebruikt om Noord-Ierland aan te duiden, al ligt een gedeelte van deze provincie in buurland Ierland.

Noord-Ierland stond vooral bekend om haar vrijheidsstrijd en de vele aanslagen die door de IRA zijn gepleegd om dit doel te bereiken. Deze situatie is nu echter stabiel waardoor het veel veiliger is om in dit gedeelte van het land te verblijven. Het aantal toeristen groeit daarom snel en zij komen vooral vanwege de combinatie van een schitterend landschap en leuke steden, waarbij hoofdstad Belfast het meest bezocht wordt. Deze stad geeft ook een goed beeld van de geschiedenis van dit gedeelte van het Verenigd Koninkrijk.

Het Verenigd Koninkrijk heeft een ingewikkelde politieke situatie. De Kanaaleilanden en Isle of Man horen officieel niet bij het Verenigd Koninkrijk, maar zijn ook niet helemaal onafhankelijk. Deze landen vallen onder de Britse kroon en inwoners hebben ook de Britse nationaliteit, maar weer andere rechten en plichten dan andere Britse inwoners.

Daarnaast zijn er nog meer dan tien overzeese gebieden die ook onder de Britse kroon vallen. Deze landen hebben een onafhankelijk bestuur, maar de Britse koningin is het staatshoofd van deze landen en de inwoners van deze landen zijn ook Brits. Enkele voorbeelden van deze overzeese gebieden zijn Bermuda, Pitcairneilanden, Kaaimaneilanden en de Britse Maagdeneilanden.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de grootste landen van Europa en beslaat eigenlijk vier verschillende landen en nog eens een groot aantal andere gebieden die officieel tot het Verenigd Koninkrijk gerekend moeten worden. De verschillen tussen de verschillen streken zijn zo groot dat er voor toeristen veel te zien is, mede door de rijke geschiedenis van het land en de vele steden die zich in de loop der eeuwen in het land hebben ontwikkeld.