Jordanië

Jordanië is het meest moderne en liberale land van het Midden-Oosten. In dit land zijn er geen conflicten tussen christenen en moslims. Door de politieke situatie in het gebied wordt toeristen aangeraden om waakzaam te zijn, maar voor de westerse toerist is Jordanië een uitstekende bestemming om het Midden-Oosten te leren kennen.

Romeinse overblijfselen Jordanië

Jerash heeft de grootste Romeinse ruïnes in het Midden-Oosten.

Jordanië bestaat voor het grootste gedeelte uit woestijn. Het noordwesten van het land is langs de rivier de Jordaan vruchtbaar en in dit gedeelte van het land liggen ook de grote steden. Hoofdstad Amman is met ongeveer 2 miljoen inwoners de grootste stad van het land en laat zien wat een toerist in dit land mag verwachten. Jordanië heeft een geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd en er zijn verschillende bouwwerken uit deze periode die nog altijd in goede staat verkeren en het bezichtigen meer dan waard zijn.

De liefhebber van de Romeinse geschiedenis moet in Jordanië een bezoek brengen aan Jerash. Dit is een van de grootste ruïnes uit deze periode in het Midden-Oosten. In Jordanië zijn ook restanten te vinden van latere beschavingen. In Ajlun staat een imponerende ruïne van een kasteel uit de twaalfde eeuw, terwijl Kerek een kasteel heeft uit de tijd van de kruisvaarders.

Jordanië bestaat voor 90 procent uit woestijn. Dit wil niet zeggen dat er voor de toerist hier niets te doen is. Ten zuiden van Amman liggen diverse natuurgebieden en in de woestijn zelf liggen ook nog diverse bezienswaardigheden. Azraq is bijvoorbeeld een oase waar heel duidelijk te zien is hoe water ook midden in de woestijn voor leven kan zorgen.

Wereldwonder Jordanië

Petra is een stad uit de rotsen gehakt en een bezoek meer dan waard.

In het oostelijke woestijngebied staan verder vijf verlaten kastelen, maar de grootste toeristische attractie vindt de toerist toch in de zuidelijke woestijn. Hier ligt Petra, een oude stad die in het verleden helemaal uit de rotsen is gehakt. Petra wordt gezien als een van de zeven wereldwonderen en de ruïnes verkeren nog in goede staat. Het laat zien hoe de mensheid er in het verleden al in is geslaagd om te overleven in de woestijn. In een land wat voor 90 procent uit woestijn bestaat is dat een belangrijk onderdeel van de cultuur geworden.