Kusadasi is meer dan alleen strand

Een strandvakantie in Turkije draait om zon, zee en strand. Langs de kust zijn diverse badplaatsen te vinden met goede resorts en diverse uitgaansmogelijkheden. Voor toeristen die niet de hele dag op strand willen liggen is Kusadasi een goede bestemming, want rond deze stad is veel te doen.

Strand Kusadasi

De kustlijn van Kusadasi vanuit de lucht.

Kusadasi is een stad waar veel te beleven is. De barstreet en de omliggende restaurantjes zorgen voor een levendige sfeer. De inwoners zeggen dan ook dat Kusadasi nooit slaapt. De kustlijn van de stad is 40 kilometer lang, met veel mooie stranden en dus ook veel hotels en resorts. In het hoogseizoen is het hier dan ook druk met toeristen.

De meeste bezoekers komen niet alleen voor het strand, maar ook voor de vele mogelijkheden die de Turkse badplaats biedt. Kusadasi ligt aan de Egeïsche Zee. Vlak voor de kust ligt het Griekse eiland Samos en de veerdienst maakt het mogelijk om ook op vakantie nog even naar het ‘buitenland’ te gaan en weer een nieuwe cultuur te proeven.

Zoals bij een strandbestemming hoort zijn de watersportmogelijkheden ook in Kusadasi groot. Parasailen, varen, waterpretparken, het is allemaal mogelijk zoals bij een echte badplaats hoort. De belangrijkste bestemmingen zijn eenvoudig te bereiken en in het centrum van Kusadasi is elke gewenste excursie te boeken.

Griekse stad

De Griekse overblijfselen bij Efeze.

Waar Kusadasi zich echt onderscheidt van andere bestemmingen in Turkije zijn de culturele mogelijkheden rond de stad. Net buiten Kusadasi ligt Efeze. Dit is een Griekse stad waar vlak voor de eeuwwisseling een kwart miljoen mensen woonden. Hiermee was Efeze een van de grootste Griekse steden rond de Middellandse Zee en Efeze wordt dan ook een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid genoemd.

De Tempel van Artemis is het bekendste bouwwerk van Efeze en is gebouwd in de zesde eeuw voor Christus. Helaas is juist deze tempel niet bewaard gebleven, hiervan is alleen nog maar een pilaar te zien. De kerk en de bibliotheek zijn twee gebouwen die wel nog in goede staat zijn en het bezoeken van deze archeologische schat is een absolute aanrader. Hou alleen wel rekening met de warmte, want zeker in de zomer kan de temperatuur in Efeze oplopen tot ver boven de 40 graden.

Rots van katoen

De bijzondere rotsen van Pamukkale.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid bij Kusadasi is Pamukkale. Dit zijn rotsen die bedekt zijn met een dikke laag witte kalk. Pamukkale betekent ‘kasteel van katoen’, omdat het net lijkt of de rotsen ingepakt zijn in katoen. Het is een bijzonder natuurfenomeen wat dan ook op de werelderfgoedlijst staat, mede om de rotsen te beschermen tegen de groeiende stroom aan toeristen.

Het zijn twee bijzondere bezienswaardigheden die echt iets toevoegen aan een vakantie. Voor wie houdt van dit soort attracties en graag naar Turkije wil is Kusadasi ‘the place to be’.