Koraalriffen en kangoeroes in Oost-Australië

Van Kangaroo Island bij Adelaide tot het Great Barrier Reef bij Cairns. De natuur van Oost-Australië is onbeschrijflijk mooi. En om hier van te genieten hoef je alleen maar langs de kust te rijden voor een van de spectaculairste routes ter wereld.

Operahouse

Het Operahouse van Sydney moet je gezien hebben.

Reizen is keuzes maken en zeker in Australië is het niet mogelijk alles te zien wat je eigenlijk zou willen zien. Voor een goed beeld van het land zou je eigenlijk enkele maanden rond moeten trekken. Helaas is dit niet voor iedereen mogelijk. Een eerste bezoek aan Australië zou eigenlijk moeten bestaan uit een reis langs de oostkust. Met Sydney en Melbourne liggen hier de twee grootste steden en daarnaast kent het oostelijke gedeelte nog tientallen natuurlijke hoogtepunten.

Wij beginnen onze reis in Adelaide, de enige grote stad van de staat Zuid-Australië. De stad staat vooral bekend om haar uitgaansleven, architectuur en brede zandstranden. Wij gebruiken onze tijd hier echter vooral voor een dagtocht naar Kangaroo Island, het schitterende eiland wat ongeveer 45 minuten varen uit de kust ligt.

Kangoeroes

Kangaroo Island is een ideale plek om het wildleven van Australië te zien.

Kangaroo Island is een schitterend natuurgebied met uitgestrekte bossen. Op het eiland leven enkele van de diersoorten waar Australië bekend om staat. Kangoeroes, wallabies, koala’s en pinguïns leven hier nog in het wild en het is mogelijk om deze dieren in hun oorspronkelijke leefomgeving te zien. Het is een eerste en gelijk spectaculaire kennismaking met de bijzondere flora en fauna van Australië.

Zuid-Australië is een dunbevolkt en uitgestrekt gebied. De autoreis naar Melbourne is hierdoor misschien niet indrukwekkend, de aankomst in Melbourne maakt dit onmiddellijk goed. Melbourne is de culturele hoofdstad van Australië. Hoewel gelegen aan de kust zijn de stranden hier minder mooi dan verder naar het noorden, en toeristen komen hier dus vooral voor het leven in de stad met vier miljoen inwoners.

Melbourne

Melbourne is de tweede stad van het land.

De stad heeft tientallen museums en galeries, maar het is niet eens nodig om ergens naar binnen te gaan om van kunst te kunnen genieten. De muren van het Central Business District zijn opgefleurd met onder meer graffiti. In andere steden wordt dit gezien als vandalisme, maar hier draagt het bij aan de identiteit van de stad.

Ook na Melbourne houden we de Stille Oceaan aan onze rechterhand en rijden we naar het noorden. Hier stoppen we in hoofdstad Canberra. Deze stad is in 1913 bij de onafhankelijk van Australië gesticht. Halverwege Sydney en Melbourne moest Canberra een einde maken aan de strijd tussen de twee metropolen om de titel van hoofdstad van Australië. Nog steeds komen maar weinig inwoners echt uit Canberra zelf, maar wonen er vooral mensen die werken voor de nationale overheid.

De natuur speelt ook in Canberra een belangrijke rol, omdat de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden gebouwd zijn rond aangelegde meren. Ook zijn er veel parken en bossen aangelegd, waardoor het een ideale stad is om te wandelen.

Sydney Harbour Bridge

De Sydney Harbour Bridge is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sydney.

Ongeveer 300 kilometer noordelijker ligt Sydney, de grootste en bekendste stad van het land. Met het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge heeft deze metropool twee van de bekendste bouwwerken ter wereld. Maar de architectuur van Sydney heeft zoveel meer te bieden en er zijn diverse wandelingen uitgezet die de toerist in staat stellen al dit moois te ontdekken.

Maar Sydney heeft zoveel meer. De koloniale verleden van Sydney is terug te vinden op meerdere vindplaatsen waar de eerste nederzettingen bewaard zijn gebleven. Het strand van de stad is heerlijk wit en rond de stad liggen diverse natuurparken waar kangoeroes en wallabies leven. Niet in de aantallen van Kangaroo Island, maar wie ze daar gemist heeft krijgt in Sydney een nieuwe kans.

Het is niet voor niets dat Sydney elk jaar in de top tien van mooiste steden ter wereld staat en bijna iedere bezoeker wordt op slag verliefd op de grootste Australische stad.

Strand Byron Beach

Het beroemde strand van Byron Beach.

Na bezoeken aan Melbourne, Canberra en Sydney is het weer tijd om te genieten van de natuur. De weg naar Brisbane loopt weer langs de kust en deze streek staat vooral bekend om haar stranden. De naam Surfers Paradise spreekt voor zich. Deze plaats, en het iets zuidelijker gelegen Byron Bay trekken jaarlijks miljoenen toeristen die vooral komen voor de schitterende surfstranden van de Gold Coast.

Byron Bay is het meest oostelijke puntje van Australië en is ook een belangrijke strandbestemming voor niet-surfers. Zwemmen, duiken of het water op om walvissen te spotten. Het is hier allemaal mogelijk en zorgt er voor dat het zeker in de Australische zomermaanden erg druk is met toeristen.

Net boven de Gold Coast ligt Brisbane, met twee miljoen inwoners de derde stad van Australië. Het klimaat is het hele jaar door heerlijk, en bevolking erg vriendelijk. Hierdoor is Brisbane de snelst groeiende stad van het land. De beste manier om Brisbane te leren kennen is via een cruise over de Brisbane Rivier, al is een tocht in een heteluchtballon over de stad ook een absolute aanrader.

Great Barrier Reef

De oostkust staat bekend om haar vele mooie duikplekken.

Langs de kust ten noorden van Brisbane liggen diverse schitterende eilanden. Frasereiland is hierbij een fenomeen. Het eiland met een lengte van 120 kilometer staat op de Werelderfgoedlijst en het is niet moeilijk om te zien waarom. Schitterende witte zandstranden en ongerepte natuur bepalen het eiland.

Het eiland kun je het beste verkennen met een 4WD, want er ligt geen asfalt op het eiland. Hierdoor wordt het moeilijk om Frasereiland in één dag te verkennen en de meeste toeristen kiezen er dan ook voor om een nachtje te kamperen. Bij het rijden over het strand moet je wel opletten op wat er boven je gebeurt, want de strandweg wordt ook gebruikt als landingsbaan, en piloten hebben hier voorrang op chauffeurs. Het is nog niet eens de meest bijzondere ervaring op Frasereiland, dat zijn vooral de zeldzame dingo’s die op het eiland leven of het kristalheldere water van Lake McKenzie wat op het eiland ligt.

Na Frasereiland komen we bij de eindbestemming van onze reis, het Great Barrier Reef. Dit is het grootste koraalrif ter wereld en een unieke locatie om te duiken of te snorkelen.

Witte stranden

De witte stranden van de Whitsundays zijn een belevenis op zich.

Er zijn verschillende manieren om het rif te ontdekken. Een van de meest spectaculaire tochten is een cruise maken naar de Whitsundays. Dit is een eilandengroep van meer dan 70 eilanden in het Great Barrier Reef. Overdag kun je dan duiken of snorkelen of genieten van de dolfijnen, zeeschildpadden en walvissen die in dit gebied leven. ’s Avonds leggen de cruises aan in een van de baaien om te overnachten aan boord of op een van de vele zandstranden.

Wie liever aan land blijft dan op een boot stapt hoeft niets van dit natuurschoon te missen, want op weg naar Cairns, de grootste stad in dit gebied, en in Cairns zelf zijn er nog voldoende mogelijkheden om excursies te boeken om te duiken of snorkelen in het gebied. Het is een ultieme beleving om hier tussen de felgekleurde vissen te zwemmen en een mooie afsluiter van een onvergetelijke reis naar het oosten van Australië.