Istrië het hart van Kroatië

Kroatië is uitgegroeid tot een belangrijke toeristische bestemming in Europa. Istrië is hierbij de belangrijkste trekpleister. Het schiereiland in het noordwesten heeft alles wat je van een vakantie verlangt, een heerlijk klimaat, mooie stranden, een boeiende geschiedenis en een schitterende natuur.

Strand Istrië

Het strand van Istrië trekt jaarlijks veel toeristen.

Istrië is een fascinerend gebied in Europa. Het schiereiland is niet groot, maar heeft alles voor de toerist. En gelegen net onder het Italiaanse Triëst is het goed te bereiken met de auto, want de afstand naar het gebied is net zo ver als naar Zuid-Frankrijk. Hierdoor is Istrië uitgegroeid tot een belangrijke bestemming voor autovakanties.

Toeristen komen in eerste instantie naar Istrië voor het strand. Het schiereiland heeft inclusief de bijbehorende eilandjes een kustlijn van meer dan 500 kilometer, waarvan het meeste bestaat uit mooie stranden. De temperatuur is met ruim 26 graden in de zomer zeer aangenaam en de faciliteiten zijn de afgelopen jaren in aanbod flink gegroeid. Hierdoor is er voor ieder wat wils te vinden.

Toch heeft Istrië veel meer te bieden. Wie de camping of het hotel verlaat en het binnenland intrekt zal snel merken dat het land verandert. Geen hotelletjes meer, maar vooral schitterende natuur en karakteristieke bergdorpjes. Istrië heeft een berglandschap met toppen tot een hoogte van bijna 1.500 meter. Ideaal om te wandelen of te fietsen door de bossen of de landerijen. Istrië staat bekend om haar truffels en op het platteland wordt het leven bepaald door de groei van dit bijzondere gewas.

Fjord Istrië

Het Limski-kanaal is het enige fjord in Europa buiten Scandinavië.

Het berglandschap heeft er voor gezorgd dat Istrië het enige fjord in Europa buiten Scandinavië heeft. Het Limski-kanaal is officieel niet door een gletsjer gevormd, maar de diepe inham en de steile hellingen hebben er voor gezorgd dat het kanaal toch als fjord gezien wordt. Het uitzicht langs dit kanaal is bijzonder en zeker de moeite waard.

Istrië is al sinds de Romeinse tijd een toeristische bestemming. De stad Pula bestaat al meer dan 3.000 jaar en de Romeinen bouwden een enorm amfitheater in de meest zuidelijke stad. Meer dan 23.000 mensen konden hier genieten van brood en spelen. Pula was een belangrijke stad in de Romeinse tijd en onder meer het Forum, de Herculespoort en de Sergiusboog zijn nog bewaard gebleven. Naast het indrukwekkende amfitheater uiteraard.

Amfitheater

Het Romeinse amfitheater in Pula.

Voor de kust van Pula liggen de Brijuni-eilanden. Dit is een groep veertien eilanden, waarvan de meeste in privébezit zijn van de werelds rich and famous. De Joegoslavische dictator Tito had een verblijf op een van deze eilanden die bekend staan om hun ruïnes en de gevonden voetstappen van dinosaurussen. Twee van de veertien eilanden zijn nog door het publiek te bezoeken en deze eilanden zijn een soort tijdmachine, want meer dan 150 miljoen jaar prehistorie komt hier aan bod. En dat allemaal op een kwartier varen van Pula.

Ook van de latere geschiedenis is veel te zien in Istrië. De verschillende kuststadjes hebben allemaal hun eigen kenmerk. Zo is Rovinj aan de westkust een echt Venetiaans stadje. Hiervandaan gaat ook dagelijks een veerpont naar het echte Venetië, wat aan de andere kant van de Adriatische Zee ligt.

Istrië en Kroatië zijn nog een goedkope vakantiebestemming. Want hoewel steeds meer vakantiegangers Istrië hebben ontdekt, kan het zich in populariteit nog niet meten met Frankrijk, Italië of Spanje, welke op ongeveer dezelfde afstand van Nederland liggen. En dat terwijl een vakantie in Istrië de zekerheid biedt van een afwisselend en leuk verblijf.