Hoogtepunten van Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een veelzijdig en fascinerend land. Bijzondere steden, uitgestrekte natuurgebieden en een verrassende kustlijn. Zuid-Afrika heeft het allemaal. Daarom tien hoogtepunten die je in Zuid-Afrika gezien moet hebben.

Giraffe in Kruger Park

Het Kruger Park is een van de bekendste wildparken van Afrika.

1. Kruger National Park

Een van de bekendste natuurparken ter wereld. In het gebied van meer dan twee miljoen hectare komen maar liefst zestien verschillende ecosystemen voor. En dus ook een gevarieerd wildleven. Alle dieren van de Big Five (buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant) en een groot aantal andere zoogdieren. Het Krugerpark is een geliefde bestemming voor mensen die op safari willen.

2. Kaapstad

Kaapstad is niet de grootste, maar wel de bekendste stad van Zuid-Afrika. De stad staat bekend om haar nachtleven en de vele winkels die de stad heeft. Naast de stad ligt de beroemde Tafelberg. Op een hoogte van 1.000 meter heb je een fantastisch uitzicht over de stad en de oceaan. De berg is dan ook hét symbool van Kaapstad geworden en voor alle inwoners van de stad een bron van inspiratie.

Kaapstad

Kaapstad gezien vanaf de Tafelberg.

3. De wijngaarden

Zuid-Afrika is een wijnland. In het hele land vind je uitgestrekte wijngaarden. Vooral de wijnstreek aan de Westkaap is wereldberoemd. Veel van de landgoederen zijn te bezichtigen en deze eindigen uiteraard met een wijnproeverij. Laat je verrassen door het beste wat Zuid-Afrika op wijngebied te bieden heeft.

4. Walvissen spotten

Zuid-Afrika staat bekend om zijn wildleven, maar dan vooral op land. Maar in het water gebeurt ook meer dan genoeg. Langs de kust zwemmen grote hoeveelheden walvissen. En elk jaar zwemmen er honderden dieren één van de vele baaitjes in om te paren en te baren. Het is een natuurfenomeen wat vanaf de kust uitstekend te zien is. Heb je een bungalow aan het water, dan zie je soms in je achtertuin. Geen geluk? Er zijn ook diverse excursies mogelijk zodat je op zee op zoek gaat naar groepen walvissen.

5. Johannesburg

Johannesburg is de grootste stad van Zuid-Afrika en het economische hart van het land. Het is een moderne stad en de skyline wordt bepaald door een groot aantal wolkenkrabbers. De tegenstelling tussen arm en rijk is nergens zo groot als in Johannesburg, want hoewel de stad snel groeit, profiteert hier niet de hele bevolking van. Voor een goed beeld van de stad moet je dan ook doordeweeks in Johannesburg zijn, want in het weekend trekt de rijkere bevolking graag naar een van de badplaatsen in Zuid-Afrika of Mozambique.

Robbeneiland

Robbeneiland is de plaats waar Nelson Mandela jaren gevangen zat.

6. Robbeneiland

Voor de kust van Kaapstad ligt Robbeneiland. Het eiland is vanaf het vasteland te zien, maar voor een goed begrip van de Zuid-Afrikaanse geschiedenis is een trip naar het eiland onmisbaar. Nelson Mandela heeft hier tijdens de apartheid jaren vastgezeten. Nu kun je zelf kijken hoe de omstandigheden hier waren en welke rol Mandela in de geschiedenis heeft gespeeld. Bovendien heb je vanaf Robbeneiland een schitterend uitzicht op Kaapstad en de Tafelberg.

7. Madikwe Game Reserve

Het Madikwe Game Reserve op de grens met Botswana is minder bekend dan het Krugerpark. Dit heeft als voordeel dat het iets rustiger is en het gemakkelijker is om wilde dieren te spotten. Ook hier is de volledige Big Five te bewonderen en een zoektocht naar de leeuwen is hier een spannende bezigheid. Door de grote aantallen wild is succes bijna verzekerd.

Strand van Durban

Durban staat bekend om haar schitterende stranden.

8. Durban

De kust van Zuid-Afrika is 2.800 kilometer lang en heeft schitterende stranden. Vooral Durban is een echte aanrader. Gelegen aan de Indische Oceaan zijn de omstandigheden hier altijd aangenaam en ook veel Zuid-Afrikanen komen hier graag voor hun vakantie. De golven voor de kust worden ook veel gebruikt door surfers, want Durban is een van de mooiste surfspots van het land.

9. St. Lucia

De prachtige natuur van Zuid-Afrika blijft niet beperkt tot de Big Five. Het land heeft zoveel meer te bieden. Voor vogelliefhebbers is St. Lucia paradijs op aarde. Meer dan vijfhonderd verschillende vogelsoorten komen er in dit natuurpark voor. In het water leven daarnaast ook nog eens grote aantallen nijlpaarden en krokodillen. Een bezoek aan St. Lucia is daarom een goede aanvulling op een bezoek aan een van de Game Reserves.

Pinguïns op Boulders Beach

De pinguïns van Boulders Beach zijn zeer toegankelijk.

10. Boulders Beach

Bij de pinguïn denk je aan de ijskoude zuidpool en niet aan een tropische bestemming. Toch leven er pinguïns in Zuid-Afrika en deze zijn zeer toegankelijk. Boulders Beach ligt een half uur rijden van Kaapstad vandaan en staat bekend om de grote populatie pinguïns die hier op het strand leven. De dieren zijn niet schuw, waardoor je zeker weet dat je de dieren kunt zien en fotograferen. In de zomermaanden kun je zelfs het water in, maar de pinguïns blijven te ver weg om echt met ze te zwemmen. Toch is het een bijzondere belevenis om de pinguïns hier in het wild te zien.