Hip en historisch Istanbul

Istanbul is de stad waar oost en west samen komen. De oosterse minaretten en de westerse mode vind je hier naast elkaar. Met twaalf miljoen inwoners is Istanbul een wereldstad waar veel te doen en te zien is. Tien tips die je in Istanbul gezien moet hebben.

Grote Bazar

De Grote Bazar is ook een belevenis voor toeristen die niets willen kopen.

1. Grote Bazar

Bij een Turkse markt hoort afdingen, en waar kun je dit beter ervaren dan op de Grote Bazar. Meer dan vierduizend winkeltjes zitten hier bij elkaar die van alles verkopen, van tapijten tot huishoudelijke artikelen. Ook als je niet wilt kopen is het een bijzondere belevenis. Al moet je wel tegen de marktkooplui kennen, want iedereen probeert je hier hun producten te verkopen.

2. Blauwe Moskee

Door de vele koepels, minaretten en blauwe tegels is de Blauwe Moskee de belangrijkste bezienswaardigheid van de Turkse hoofdstad. Ook van binnen is de moskee schitterend. Vijf keer per dag wordt er hier gebeden en het is voor toeristen mogelijk om dit een keer mee te maken.

Blauwe Moskee

Vijf keer per dag wordt er gebeden in de Blauwe Moskee.

3. Four Seasons

Het Four Seasons is een hotel, maar is dit pas sinds enkele jaren. Het hotel is namelijk gebouwd in een oude gevangenis. De cellen zijn omgebouwd tot kamers, de luchtplaats is het terras geworden van een uitstekend restaurant en in de voormalige uitkijktorens zitten de liften die je naar de juiste verdieping brengen. Een heel bijzonder hotel in een bijzonder gebouw.

4. Galata-toren

De Galata-toren biedt een schitterend uitzicht over Istanbul en de Gouden Hoorn. Aanrader is om deze toren ‘s morgens vroeg of ’s avonds in de schemering te beklimmen. Het beeld van de stad is dan helemaal adembenemend.

Aya Sophia

De Aya Sophia is de plaats waar oost en west echt samen komen.

5. Aya Sophia

De Aya Sophia is het symbool van de samenkomst tussen west en oost in Istanbul. Het museum was oorspronkelijk gebouwd als kathedraal. Na de val van Constantinopel werd de Aya Sophia omgebouwd tot moskee. Nu is het gebouw een museum waar zoveel de invloeden van het Christendom als de islam te zien zijn.

6. Winkelcentra

Op de Grote Bazar vind je alle typisch Turkse producten, maar er is ook veel westerse mode te vinden in Istanbul. Bijna alle westerse merken hebben wel een winkel in de stad, de meeste zijn te vinden in één van de drie grote winkelcentra van Istanbul. Dit zijn Capitol, Galeria en Ak Merkez. De echte shopper is hier dan ook dagen zoet.

Bosporus bij nacht

De Bosporus scheidt Europa en Azië in Istanbul

7. Boottocht Bosporus

In Istanbul kun je niet om de Bosporus heen. Het water is de afscheiding tussen Europa en Azië en het is bijzonder om Istanbul vanaf het water te zien. De bruggen over het water zijn indrukwekkend, net als de vele historische gebouwen die je op een andere manier ziet. ’s Avonds is de stad helemaal schitterend verlicht. De veerpont van Eminönü naar Üsküdar is een goede mogelijkheid om de Bosporus in het donker over te steken. Deze tocht duurt ongeveer tien minuten.

8. Topkapi-paleis

Het Topkapi-paleis is een groot complex vlak bij de Aya Sophia en de Blauwe Moskee. Het paleis bestaat uit drie gedeeltes, het paleis, het museum en de harem. Voor elk onderdeel moet je een apart kaartje kopen. De harem biedt het snelst een goed beeld van het paleis. In een half uur loop je onder leiding van een gids door een bijzonder gedeelte van het paleis. Hier zaten de vaak blanke slavinnen van de sultan, waar deze elke avond zijn geliefde voor de nacht uitkoos.

Beyoglu

Beyoglu is de chique wijk van Istanbul

9. Beyoglu

Istanbul is niet alleen historie, want de huidige inwoners van Istanbul zijn vaak net zo modern als de westerse wereld. Wie een beeld wil krijgen van het echte leven in deze metropool moet naar de wijk Beyoglu gaan. De onafhankelijkheidsstraat was in verleden de chique winkelstraat van Istanbul, maar is nu een levendige weg met moderne winkels en terrasjes. Beyoglu wordt dan ook wel het Europese hart van Istanbul genoemd.

10. Prinsen Eilanden

Istanbul is een drukke en hectische stad. Wil je toch even tot rust komen in deze miljoenenstad, dan is een tochtje met de ferry naar de Prinsen Eilanden een aanrader. De eilanden liggen onder de rook van Istanbul, maar het lijkt een wereld van verschil. Hier kun je zwemmen, wandelen of zelfs een tocht met een rijtuig maken. Een ideale plaats om de bijzondere indrukken die je in Istanbul opgedaan hebt op je in te laten werken.