Het sprookje wat Praag heet

Praag wordt wel gezien als een van de mooiste steden ter wereld. Het hele hart van de stad staat op de Werelderfgoedlijst en door de verscheidenheid aan bouwstijlen is dat niet meer dan terecht. En met de vele restaurants en barretjes gaat het stadsleven hier de hele nacht door.

De val van het communisme was vooral voor Praag een zegen. De stad was in het verleden de etalage van de Habsburgse en Boheemse adel. Koning Karel de IV liet in de veertiende eeuw veel schitterende gebouwen neerzetten in Praag. Maar tijdens het communistisch bewind raakten veel van deze monumenten in verval, al gingen ze nooit helemaal verloren.

Praag

Praag wordt gezien als een van de mooiste steden ter wereld.

Sinds de val van het communisme heeft de stad een grondige restauratiebeurt ondergaan en werden veel gebouwen weer in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Hierdoor is Praag weer de schitterende sprookjesstad die het in het verleden ook was. Bouwwerken uit alle belangrijke architectonische tijdperken zijn hier terug te vinden. De één nog mooier dan de ander.

De bijnaam van Praag is de stad van honderd torens, als verwijzing naar de vele gebouwen in de stad. Toch is deze bijnaam niet helemaal waar, want bij de laatste telling bleken er meer dan 550 torens in de stad te vinden zijn.

De beste manier om Praag te leren kennen is per voet. De vier belangrijkste wijken liggen vlak bij elkaar en zijn voor een groot gedeelte autovrij. Een wandeling door Praag is een echte ontdekkingstocht. Kleine straatjes lijken dood te lopen, maar ineens is er een kleine onderdoorgang en sta je ineens op een brede boulevard.

Het aantal bijzondere gebouwen in Praag is bijna niet te tellen en het is ook onmogelijk om ze allemaal te zien. Toch zijn er een paar echte bezienswaardigheden die niet mogen ontbreken bij een bezoek aan Praag.

Praagse Burcht

De Praagse Burcht torent boven de stad uit.

De Praagse Burcht is hét kenmerk van de Tsjechische hoofdstad. De Praagse Burcht bestaat uit een aantal paleizen, kerken en pleinen die dicht op elkaar zijn gebouwd. De meeste bouwwerken dateren van de zestiende en zeventiende eeuw en zijn gebouwd na de grote brand in de stad van 1541.

In de gotische St. Vituskathedraal liggen de graftombes van enkele Habsburgse keizers en van de heilige Wenceclas. Naar hem is ook een van de belangrijkste en drukste pleinen van de stad genoemd. Het is aan te raden om vroeg naar de Praagse Burcht te gaan, want het wordt hier al snel druk door de vele toeristen in de stad. En in de drukte is vooral het Gouden Straatje minder indrukwekkend dan wanneer het wat rustiger is.

De grootste winkelstraat van Praag is de Karlova, een brede boulevard met veel moderne winkels. Deze straat komt uit bij de Karelsbrug, de andere belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. De Karelsbrug is een eeuwenoude, smalle brug die alleen voor voetgangers toegankelijk is. Aan de zijkanten van het pad staan grote standbeelden die typerend zijn voor deze brug.

Karelsbrug

De Karelsbrug is kenmerkend voor Praag.

Praag heeft een lange joodse geschiedenis. Joden werden eeuwenlang gediscrimineerd en woonden bij elkaar in de wijk Josefov. Het grootste gedeelte van de wijk is eind 19e eeuw en tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigd. Toch zijn er nog steeds enkele monumenten te bezichtigen, waaronder de dertiende eeuwse synagoge. Op de muren staan hier de namen van 77.000 overleden mensen en zijn kindertekeningen te zien die gemaakt zijn in het concentratiekamp Theresienstadt. Op het kerkhof vind je meer dan 12.000 scheefgezakte grafzerken die soms groen uitgeslagen zijn.

Het zijn enkele hoogtepunten van een stad die je vooral moet ervaren. Er is zoveel te zien en te doen. Dat blijkt ook wel uit de stroom aan toeristen in de stad. Op typerende punten van Praag, zoals de Praagse Burcht, de Karelsbrug of de astronomische klok, is het zeker in het hoogseizoen erg druk. Maar ondanks de drukte is Praag het bezoeken meer dan waard, want de verschillende monumenten lijken direct uit een sprookje te komen.