Herstel Egypte na revolutie

De Arabische lente heeft er voor gezorgd dat het een rustige zomer was in Egypte. Toeristen meden het land uit angst voor de onrustige situatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Nu de rust zeker in de kuststrook weer is hersteld maakt Egypte zich op voor het herstel van het toerisme.

Strand Egypte

Het was vorig jaar veel rustiger op de stranden van Egypte.

De revoluties in de noordelijke Arabische landen heeft voor veel onzekerheid gezorgd bij westerse toeristen. Er kwamen veel beelden binnen van demonstraties en onlusten in de grote steden. Deze situatie is nauwelijks veranderd, maar in de vele resorts aan de Rode Zee is hier niet veel van te merken. Toeristen kunnen hier nog steeds terecht voor zon, zee en strand.

Hoewel de situatie rustig is in de toeristische plaatsen hebben de hotels toch veel last gehad van de revolutie in het land. De hotels waren zelfs in het hoogseizoen vaak maar voor 60 procent bezet, wat voor de toeristische sector een flinke tegenslag was.

Egypte hoopt zich in het nieuwe vakantieseizoen te herstellen en weer de toeristische bestemming te worden die het in de jaren er voor was. Juist in de jaren voor de revolutie was het namelijk een vakantiebestemming in opkomst. Veel toeristen waren uitgekeken op de Turkse stranden en voor hen is Egypte een uitstekend alternatief. Betaalbaar, dicht bij huis, en altijd zon. De Egyptische kust kent dan ook verschillende steden die hier op ingesprongen zijn en een hotspot voor toeristen zijn geworden. De resorts zijn als paddenstoelen uit de grond gestampt en met uitzondering van dit jaar is het druk in steden als Hurghada, Sharm el Sheik of Taba.

Koraalrif Rode Zee

Door het massatoerisme brokkelt het koraalrif bij Egypte heel langzaam af.

De opkomst van het massatoerisme heeft echter ook negatieve gevolgen gehad. Voordat de westerse toerist Egypte echt ontdekte was het land vooral populair bij duikers. De koraalriffen in de Rode Zee behoorden tot misschien wel de tien mooiste duikbestemmingen ter wereld. De groei van het toerisme heeft er ook voor gezorgd dat meer mensen zijn gaan duiken in het helderblauwe water. Met als gevolg dat het koraal beschadigd is en op sommige plaatsen zelfs wat aan het afbrokkelen is.

Dit heeft ook gevolgen voor de visstand en minder vissen moeten nu met meer duikers worden gedeeld. Hierdoor heeft Egypte wat van haar charme als duiklocatie verloren, maar dat heeft weinig invloed gehad op de groei van het toerisme.

Egypte is als toeristische bestemming goed te vergelijken met Turkije met diverse badplaatsen langs de kust waar de toeristen voornamelijk in de all-in resorts verblijven. Door de uitgebreide geschiedenis heeft Egypte wel als voordeel dat het excursies naar de woestijn en de piramides aan kan bieden. Maar dit zijn vaak niet meer dan dagtochtjes voor vakantiegangers die willen relaxen op het strand. En dat is de kracht van Egypte. Zon, zee en strand voor een goede prijs op slechts een paar uur vliegen. Nu de revolutie voorbij is kan ook het massatoerisme hier weer in volle gang komen.