Groot, groter, grootst in Dubai

Dubai is in 20 jaar tijd uitgegroeid tot een metropool met een enorme aantrekkingskracht. Ondanks de economische crisis staat de stad nog steeds in de top 10 van meest bezochte steden ter wereld. Logisch, want alles kan in Dubai. Als het maar groot is.

Het hoogste gebouw ter wereld, de grootste golfbaan, het grootste winkelcentrum, de grootste skihal en het grootste themapark. Ze staan allemaal in Dubai, een stad die twintig jaar geleden nauwelijks nog internationale bekendheid genoot. Na de

Skyline van Dubai

Dubai is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een wereldstad.

Golfoorlog is het emiraat in de Verenigde Arabische Emiraten echter uitgegroeid tot een toeristische hotspot, ideaal voor een weekendbreak of korte stedentrip.

De economische recessie heeft wel een flinke invloed gehad op Dubai. Niet alleen komen er minder toeristen naar de stad, verschillende projecten bleken door de crisis onhaalbaar te financieren. Zo is het plan om een wolkenkrabber van 1.200 meter hoog te bouwen in de koelkast gezet. Hierdoor blijft Burj Khalifa met een hoogte van 828 meter het hoogste gebouw ter wereld en het belangrijkste kenmerk van de skyline van Dubai.

Burj Khalifa

Burj Khalifa is met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld.

Naast de Burj Khalifa zijn de winkelcentra de belangrijkste trekpleisters van het moderne Dubai. De Aziatische stad is in twee gedeeltes te verdelen, het oude en het moderne Dubai. In het nieuwe gedeelte staan ongeveer zeventig shopping malls, waarbij Dubai Mall het grootste winkelcentrum ter wereld is.

Mall of the Emirates is iets kleiner, maar misschien wel nog typerender voor de enorme bouwprojecten van de laatste jaren. De laagst gemeten temperatuur ooit in Dubai is nog steeds 7 graden boven nul, maar toch is het mogelijk om in deze woestijnstad te wintersporten. In het winkelcentrum is namelijk de grootste skihal ter wereld gebouwd met een lengte van 400 meter. Het meenemen van skikleding is niet nodig, dit kan samen met de ski’s worden gehuurd.

Door de ligging aan de Perzische Golf heeft Dubai ook enkele schitterende stranden, waarbij Jumeirah Beach het bekendst is. Het water is hier in de winter nog altijd 22 graden, dus ideaal om in te zwemmen, al geven veel toeristen vanwege het zoute water de voorkeur aan het zwembad bij het hotel.

Hotel in Dubai

Het 7-sterrenhotel Burj al Arab

Langs de boulevard van Jumeirah Beach liggen diverse restaurants en hotels, waarbij Burj al-Arab het bekendst is. Dit hotel ligt op een eiland ongeveer 300 meter uit de kust van Jumeirah Beach, omdat het 323 meter hoge hotel anders een schaduw zou werpen op het strand. Burj al-Arab is een van de twee zevensterren hotels ter wereld. De goedkoopste kamer kost hier in het laagseizoen minimaal 820 dollar per nacht.

Hoewel de toeristen vooral voor het moderne Dubai naar deze stad komen is een bezoek aan het oude gedeelte van de stad de moeite zeker waard. Door de groei van de stad zijn Dubai en het nabijgelegen Deira uitgegroeid tot één stad, gescheiden door een kreek in de Perzische Golf.

Souk Dubai

Je kijkt je ogen uit op de goudsouk in het oude gedeelte van Dubai.

Aan beide zijden van de kreek staan de kenmerkende souks, de ouderwetse markt die zo kenmerkend is voor het Midden-Oosten. Dubai wordt ook wel de ‘City of Gold’ genoemd vanwege haar goudproductie en de goudsouk is dan ook een bezoekje waard. Meer dan 250 juweliers zitten hier bij elkaar en proberen de mooiste sieraden aan de man te brengen. Dit is ook letterlijk vooral aan de man, want hoewel Dubai de meest vrije stad van de Verenigde Arabische Emiraten en het Midden-Oosten is, is de islamitische grondslag nog steeds te zien en zullen de verkopers op de souk bijna altijd de man in het gezelschap aanspreken in hun poging iets te verkopen.

Een bezoek aan Dubai is vooral interessant omdat de ontwikkelingen in deze stad zo snel gaan. De economische recessie heeft er voor gezorgd dat een aantal projecten aangepast of uitgesteld zijn, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds in hoog tempo gebouwd wordt. Het tempo is zo hoog dat je voor een goed uitzicht over Dubai vroeg moet zijn. In de loop van de dag wordt het zand van de woestijn door alle bouwwerkzaamheden een soort smoglaag die over de stad komt te hangen. In de nacht daalt dit allemaal weer neer, waardoor je ’s ochtends weer een goed uitzicht over de stad hebt.

Het is een teken van de groei van Dubai, waar het nog steeds allemaal groter en mooier moet. Heerlijk dus om je een paar dagen te verwonderen over alle rijkdom en de vele mogelijkheden die er in deze groeiende metropool zijn.