Genieten op de ABC-eilanden

Twee weken vakantie op Aruba, Bonaire of Curaçao is voor sommige mensen misschien wat lang. Combineer daarom deze drie eilanden en leer dit bijzondere gedeelte van Nederland goed kennen.

Bonaire

Bonaire staat bekend om haar witte stranden en schitterende natuur.

De drie eilanden liggen naast elkaar voor de kust van Venezuela, maar zijn onderling totaal verschillend. Hierdoor is het bijzonder om in één reis al deze eilanden voor een dag of vijf aan te doen, om zo niet alleen te genieten van het heerlijke weer in het Caraïbisch gebied, maar ook echt de lokale cultuur te leren kennen.

We beginnen onze reis op Bonaire, het meest oostelijke en kleinste eiland van de drie. Op Bonaire wonen ongeveer 15.000 mensen, waardoor het vooral een rustig eiland is. Door de passaatwinden is de temperatuur hier vrij constant en deze ligt het hele jaar door rond de 27 graden.

Bonaire staat vooral bekend om haar schitterende natuur. Het noordelijke gedeelte van het eiland is een beschermd natuurgebied, waar diverse zeldzame dieren voorkomen, waaronder leguanen en hagedissen.

Net buiten de kust van Bonaire ligt nog een ander beschermd natuurgebied, namelijk Klein Bonaire. Hier nesten zeeschildpadden en leeft een van de grootste flamingo-populaties ter wereld. Om de natuur te beschermen is besloten dat er geen hotels op dit eiland gebouwd mogen worden. Wel is het eiland per boot bereikbaar voor toeristen voor wandelingen over dit eiland en om te duiken bij de schitterende koraalriffen rond Klein Bonaire.

Het onderwaterleven van Bonaire is zo mooi dat ook het water rond de twee eilanden een beschermd natuurgebied is. Toerisme is voor de inwoners van Bonaire de belangrijkste inkomstenbron en de toeristen komen vooral naar Bonaire voor de witte stranden en de vele duik- en snorkelmogelijkheden. Bijna elk hotel heeft wel een eigen duikspot, waardoor het nooit heel druk is tijdens het duiken.

Willemstad

De karakteristieke gekleurde huizen van Willemstad.

De overgang van Bonaire naar het iets westelijker gelegen Curaçao is vrij groot. Curaçao is het grootste van de drie ABC-eilanden en ook het meest ‘Nederlandse’ eiland. Hoofdstad Willemstad is een absolute must bij een bezoek aan Curaçao. De karakteristieke gekleurde huisjes en de pontonbrug zijn kenmerkend voor dit eiland.

Ook buiten Willemstad is er heel veel te doen en te zien. De huur van een auto voor één of twee dagen is hier een echte aanrader. De afstanden zijn niet groot, en het is zeker in vergelijking met Nederland erg rustig op de weg. Alleen in de spits kan het rond Willemstad druk zijn, maar overige bestemmingen zijn goed te bereiken.

De Westpunt moet je gezien hebben bij een bezoek aan dit eiland. Hier liggen niet alleen vele kleine baaitjes die het strand van Curaçao zo typeren, maar ook het nationale park van het eiland, met onder meer de Christoffelberg, welke een top heeft op ongeveer 500 meter hoogte en een schitterend uitzicht over het eiland biedt.

Curaçao heeft niet echt een lang uitgestrekt strand, maar de kustlijn bestaat voornamelijk uit veel kleine baaitjes, waarbij vooral aan de zuidkant de mooie stranden liggen. Richting Westpunt zijn er diverse van dit soort baaien waar het uitstekend snorkelen is, waarbij het strand bij Kalki een echte aanrader is, wat ook wel blijkt uit de bijnaam Alice in Wonderland. Een ander veel bezocht strand is Mambo Beach, maar dit strand staat vooral bekend om haar uitgaansmogelijkheden. Zowel toeristen als de lokale bevolking van Willemstad komen hierheen voor het bruisende nachtleven.

Zwemmen met dolfijnen.

Dolphin Academy is een populair uitje bij toeristen.

De grootste toeristische trekker op Curaçao is Dolphin Academy. Het is wel belangrijk om op tijd een plaats te reserveren bij het Curaçao Sea Aquarium, want anders loop je de kans een bijzondere ervaring te missen. Zwemmen met dolfijnen is een mogelijkheid die op veel plaatsen in het Caraïbisch gebied wordt geboden, maar Dolphin Academy is een van de beste locaties om dit te doen. Per twee zwemmers wordt er één dolfijn gebruikt, waardoor het contact met deze bijzondere dieren zo groot mogelijk is. Hierdoor is het zwemmen met de dolfijnen hier een unieke ervaring.

Na het bezoek aan Curaçao is het tijd om het laatste eiland aan te doen, Aruba. Aruba is weer een stuk rustiger dan Curaçao, waarbij het grootste gedeelte van het toeristische leven zich afspeelt aan de zuidkust van het eiland. Ook hier geldt dat de oceaan aan de noordkant vrij spel heeft op de kust, waardoor de zee ruig is en er nauwelijks stranden zijn. Aan de zuidkant is er de bescherming van het eiland, waardoor het water hier rustig is en de stranden langgerekt en wit.

Hoofdstad Oranjestad ligt ook aan de zuidkust van het eiland, waardoor veel toeristen hier heen gaan om een dagje rond te lopen en de sfeer van het eiland te proeven. In het binnenland is de Hooiberg een aanrader. Dit is een van de hoogste heuvels van het eiland met een hoogte van ongeveer 150 meter. Vanaf dit punt is het mogelijk om Venezuela en het vasteland van Zuid-Amerika te zien, wat slechts 24 kilometer van Aruba ligt.

Witte strand

Palm Beach is het bekendste strand van Aruba.

Maar een bezoek aan Aruba is vooral relaxen, snorkelen en duiken. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos en het weer is hier altijd perfect. Er valt maar zelden regen en de temperatuur komt gemiddeld niet onder de 24 graden. Ideaal om de vele indrukken van de verschillende eilanden op je in te laten werken en je klaar te maken voor de terugreis naar Nederland.