Eeuwige stad Rome

Rome is al drieduizend jaar een toonaangevende stad. Gesticht als middelpunt van het Romeinse rijk is de Italiaanse hoofdstad nog altijd een indrukwekkende metropool. En met Vaticaanstad nog steeds het centrum van de katholieke kerk. Rome wordt jaarlijks dan ook overspoeld door toeristen, die allemaal komen voor de indrukwekkende geschiedenis van de stad.

Rome

Het uitzicht over de skyline van Rome.

De Romeinse historie speelt uiteraard een belangrijke rol in Rome. Forum Romana geeft slechts een inkijk in het oude leven van de Romeinen. Veel bouwwerken zijn na de val van het Romeinse rijk verloren gegaan. Forum Romana was het centrale plein van het oude Rome, en de gebouwen, tempels en fonteinen zijn in de eeuwen na de val onder een dikke laag modder terecht gekomen.

Pas aan het einde van de 19e eeuw is men begonnen met opgravingen en langzaam is het oude Rome weer aan het oppervlakte gekomen. Bekend zijn de verhalen van inwoners van de stad die bij het graven ineens op een beeld of een oude pilaar zijn gestuit.

Wat er in de afgelopen ruim honderd jaar uit de grond tevoorschijn is gekomen is te zien in de Vaticaanse Musea. Vanaf de entree met de schitterende beelden is een wandeling door het museum een ontdekkingsreis en sta je er versteld van hoe de Romeinen er in de oudheid in zijn geslaagd om al deze pracht te bouwen.

Colloseum in Rome

Het Colloseum is het bekendste overblijfsel uit de Romeinse tijd.

De belangrijkste Romeinse bezienswaardigheid is gelukkig wel altijd boven de grond blijven staan, en dat is het Colosseum. De historische arena bood plaats aan ongeveer 60.000 mensen en is het grootste bouwwerk wat de Romeinen ooit gebouwd hebben.

Uiteraard is het mogelijk om rond te lopen waar vroeger de gladiatoren vochten en tienduizenden Romeinen bij elkaar kwamen voor brood en spelen. Vanaf de eerste ring krijg je pas helemaal een goed beeld van de grootsheid van de arena. En voor de bezoekers die het idee hebben dat het Colosseum in de beroemde film ‘Gladiator’ groter lijkt, dat klopt. Regisseur Ridley Scott vond het immense bouwwerk niet indrukwekkend genoeg en heeft voor de film op Malta een grotere versie van het Colosseum laten bouwen. In het echt is het niet nodig want al vanaf de buitenkant wordt je overweldigd door de grootsheid.

Sint-Pieterplein

Het Sint-Pieterplein in Vaticaanstad.

Groots is niet iets wat op gaat voor Vaticaanstad. De 325 inwoners vormen gezamenlijk het kleinste land ter wereld. Er zijn winkelcentra met een groter oppervlakte dan dit land. Toch mag je Vaticaanstad niet missen bij een bezoek aan Rome. De Zwitserse Garde, het Sint-Pietersplein en de Sixtijnse Kapel moet je een keer gezien hebben en ook hier zijn de vaak lange wachtrijen de moeite meer dan waard.

De kapel staat bekend om haar kunstwerken van Michelangelo. Op plafond en muren schilderde hij diverse taferelen uit het Oude Testament, van de schepping tot heidense waarzeggers. Ook mensen zonder kennis van de Bijbelverhalen zullen onder de indruk zijn als ze beseffen dat alle schilderingen het werk zijn van één man.

Bijzondere aandacht is er voor het Laatste Oordeel. Deze altaarmuur is twintig jaar later geschilderd en Michelangelo is hier vijf jaar mee bezig geweest. Het is het bekendste gedeelte en veel bezoekers hebben de afbeelding al lang een keer gezien. Toch is het anders als je er ineens in levende lijve voor staat.

Trevifontein Rome.

De bekende Trevifontein.

Bij een bezoek aan Rome is het echter belangrijk om niet alleen de bekendste bezienswaardigheden te bezoeken, maar ook de sfeer van de stad mee te krijgen. Rome is een bijzondere, vaak hectische stad. Er wonen meer dan 4 miljoen mensen in de Italiaanse hoofdstad en iedereen lijkt hier wel in bezit van een auto en een scooter. Het is vaak een drukte van belang, en de autovrije straatjes worden dan ineens ervaren als een oase van rust.

Rome bestaat uit een groot aantal leuke pleinen met gezellige terrasjes. Als je hier even neerploft na een dagje door de stad wandelen zul je snel het echte Italiaanse leven zien. Mensen kijken is een heerlijke bezigheid, zeker in Rome.