Een bijzondere tramrit in Lissabon

Lissabon is niet zo groot als andere Europese hoofdsteden en heeft minder bezienswaardigheden. Toch is de Portugese hoofdstad een aanrader voor een stedentrip, want de vergezichten en de sfeer in de stad zijn uniek.

De beroemde toren van Bélem.

De beroemde toren van Bélem.

Lissabon staat vooral bekend om haar ontdekkingsreizen. De wijk Bélem was voor wereldreizigers als Vasco da Gama het vertrekpunt voor hun tochten. De reizen hebben de stad veel rijkdom opgeleverd en hoewel een aardbeving in 1755 de stad voor een groot deel verwoestte is er in Bélem nog veel van de voormalige wereldmacht te zien.

In de eeuwen na de aardbeving is Lissabon op een indrukwekkende wijze herbouwd. De stad ligt op zeven heuvelen, waar tussen met de Taag een indrukwekkende rivier kronkelt. De ligging van de stad zorgt er voor dat er op talloze plaatsen indrukwekkende uitzichten mogelijk zijn over de Portugese hoofdstad.

De oude stad gezien vanaf de Taag.

De oude stad gezien vanaf de Taag.

De heuvelachtige ligging zorgt er voor dat lopen in de stad vermoeiend is. Niet alle bezienswaardigheden liggen bij elkaar en er moet veel geklommen geworden. Gelukkig is er een minder vermoeiend, én veel leuker alternatief is. De tram.

Er zijn een aantal routes die de eléctrico, zoals de tram heet, afleggen. Er gaat zelfs een speciale sightseeing tram door het centrum, waarbij uitleg gegeven wordt over de verschillende bezienswaardigheden.

Specialer is het echter om tramlijn 28 te nemen. Deze rijdt bijna over dezelfde route, is goedkoper, en geeft de mogelijkheid om af- en op te stappen waar je maar wilt. Bovendien neemt de bevolking van de stad ook deze historische lijn, waardoor je een inzicht krijgt in het dagelijks leven van Lissabon.

De electrico 28.

De electrico 28.

Neem een taxi naar de begraafplaats Prazeres, dit is het begin- en eindpunt van lijn 28 en een goed punt om op de eléctrico te stappen. Via de chique buitenwijk Chiado kom je in het oude centrum van Lissabon. Bairro Alto wordt ook wel de bovenstad genoemd en staat bekend om haar vele barretjes en restaurants. Vooral ’s avonds is het hier dan ook erg druk.

In het volgende stuk merk je ineens hoe stijl en heuvelig Lissabon is. Terwijl de historische tram uit de jaren dertig piept en kraakt het steil naar beneden naar de historische wijk Baixa, de benedenstad. Hier zie je diverse bijzondere winkeltjes, waarbij het contrast tussen de winkels vaak niet groter kan zijn. Het is hier een drukte van belang en als je in Baixa op de eléctrico stapt is de kans groot dat alle zitplaatsen vergeven zijn en je het volgende stuk van de tocht moet staan.

De rit gaat weer omhoog, langs de oude kathedraal en Castelo de São Jorge, het grote kasteel wat een schitterend uitzicht biedt over Lissabon en de Taag. Vanuit de tram kun je al genieten van het vergezicht, maar bij het kasteel is dit helemaal verbijsterend.

Het centrum van Lissabon.

Het centrum van Lissabon.

Het laatste stuk van de rit voert door Alfama. Dit is eigenlijk een oud dorp binnen de stad. De kronkelende straatjes zijn net breed genoeg om de tram er door heen te laten rijden en als je je handen uit de eléctrico steekt kun je de gebouwen bijna aanraken. Alfama kwam door haar ligging ongeschonden uit de aardbeving en is gebouwd rond de kathedraal Sé uit 1147. De wijk is als een labyrint en het is heerlijk om door deze volkswijk te lopen.

Alfama is het bijzondere eindpunt van de eléctrico 28 en in ongeveer een half uur tijd heb je een onuitwisbare indruk van Lissabon gekregen, met voldoende ideeën voor wat je de rest van je tijd in de Portugese hoofdstad wilt doen.