Denemarken gevarieerd land voor hele familie

Lange stranden, historische gebouwen en leuke attractieparken. Denemarken heeft het allemaal. Het gevarieerde landschap zorgt er voor dat Denemarken een aanrader is om met de auto rond te rijden. En dat op minder dan een dag rijden vanaf Nederland.

Denemarken is geen groot land, waardoor het Scandinavische land uitermate goed geschikt is om met de auto te verkennen. Het beste is om elke paar dagen door te rijden naar een ander stadje.

Kopenhagen

Kopenhagen is een echte modestad.

Onze reis begint in de grootste stad van het land, Kopenhagen. Het is ongeveer 800 kilometer naar de Deense hoofdstad vanaf Utrecht, dus deze bestemming is goed in een dag te bereiken, al moet wel rekening gehouden worden met de overtocht per veerboot, omdat Kopenhagen op het eiland Seeland ligt.

Kopenhagen is een echte modestad, en het beste is dit te zien in de Strøget. Dit is de langste winkelstraat van de stad met voornamelijk designerwinkels, al zijn er in deze straat ook alledaagse winkels en souvenirshops te vinden.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Kopenhagen zijn echter het beeld van de Kleine Zeemeermin en de kermis van Tivoli. Het is misschien wel de beste permanente kermis ter wereld, en ook voor mensen die niet van de attracties houden is een bezoek aan het Tivoli een belevenis. Het hele gebied straalt onschuldig vermaak uit en de dertig restaurantjes bieden heerlijk eten. Op vrijdagavond zijn traditioneel optredens op het openluchtpodium en zeker op deze avond is het Tivoli een bijzondere belevenis.

Tivoli in Kopenhagen

Een overzicht van het Tivoli in Kopenhagen.

Na enkele dagen is het tijd om Kopenhagen te verlaten en de rest van Denemarken te ontdekken. En dit is geen straf, want er valt zoveel te zien. De eerste stop is Odense op het eiland Funen. Funen staat bekend om haar kastelen en landgoederen. Meer dan honderd historische bouwwerken staan er op dit kleine eiland en veel van de kastelen zijn voor toeristen ook te bezoeken.

Na een dagje rondrijden over Funen is het tijd om door te reizen richting Jutland, het vasteland van Denemarken. Jutland staat bekend om haar brede zandstranden. En deze stranden zijn een absolute aanrader, want mooi en rustig. Denemarken heeft een kustlijn die net zo lang is als die van bijvoorbeeld Brazilië. Met minder inwoners en minder toeristen zijn deze stranden dus minder druk bezocht en hebben kinderen alle ruimte om te spelen.

Legoland

Legoland is erg leuk voor jonge kinderen.

De eerste stop op Jutland is Vejle. Vejle is een leuk stadje en vooral geschikt om hiervandaan het oosten van Jutland te ontdekken. Voor kinderen tot 12 jaar is Legoland een absolute aanrader. Dit pretpark ligt in Billund, ongeveer een half uur rijden van Vejle.

Zonder kinderen is het leuk om het oude stadje Skanderborg te rijden. Niet alleen de historische gebouwen zijn leuk, maar ook de omgeving van het stadje is bijzonder. Skanderborg ligt in het Merenhoogland, en zoals de naam al aangeeft liggen er enkele grote meren in dit gebied. Hier is het heerlijk wandelen door de Deense natuur.

In het noorden van Jutland is Hirtshals de bekendste plaats. Dit is de meest noordelijke plaats van het land. Omdat veel reizigers in Jutland de kustlijn aanhouden komen hier best wel wat toeristen. Hirtshals is ook de plaats waarvandaan de ferry naar Kristiansand in Noorwegen vertrekt.

Verder heeft Hirtshals het grootste zeeaquarium van Europa. In 2003 brandde het aquarium af en kwam een zeldzame maanvis om het leven. Twee jaar later was het pand herbouwd en biedt het weer een bijzondere inkijk in het onderwaterleven.

Strand van Esbjerg

Het strand van Esbjerg is ook in de zomer erg rustig.

Na een bezoek aan Hirtshals is het tijd om weer richting Nederland te rijden. Dit doen we echter niet zonder nog een paar daagjes op het strand te liggen. De keuze aan badplaatsen in het westen van Jutland is enorm. Wij kiezen voor Esbjerg, een leuke badplaats niet ver van de grens met Duitsland.

Esbjerg ligt op ongeveer dezelfde hoogte als Vejle en ook vanuit deze plaats is Legoland niet ver rijden. Maar ook in Esbjerg zelf is voor kinderen voldoende te doen. Is het wat minder weer dan is het overdekte zwemparadijs een aanrader, met diverse glijbanen voor kleine kinderen.

Maar toeristen komen vooral naar Esbjerg voor het strand. Het Noordzeestrand is ook hier breed en groot en ideaal voor gezinnen. Hier is het goed uithouden om je op te laden voor de terugreis naar Nederland. En om nog een keer terug te kijken op de bijzondere reis door dit Noord-Europese land.