De vele gezichten van Thailand

Thailand is een bijzonder en fascinerend land. Meer dan tien keer zo groot als Nederland is er veel te zien en te doen. Natuur, cultuur, stranden, historie, Thailand heeft het allemaal. Vandaar dat een reis naar Thailand vooral betekent: keuzes maken.

Hoofdstad Bangkok

Hoofdstad Bangkok is een indrukwekkende metropool.

Het is niet moeilijk te zien waarom Thailand een van de populairste landen is bij backpackers. Er is veel te zien en te doen en de diverse streken verschillen enorm van elkaar. Voor een goed beeld van Thailand is een bezoek van minimaal een maand een absolute aanrader.

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een maand op reis te gaan, dus wie kiest voor een vakantie naar Thailand staat voor een aantal lastige keuzes. Waar ga je wel heen, en wat sla je over?

Elke reis naar Thailand begint met een bezoek aan hoofdstad Bangkok. Met meer dan 11 miljoen inwoners is Bangkok een echte wereldstad. Het eerste wat op zal vallen is de bijbehorende chaos. Met de wolkenkrabbers en het drukke verkeer merk je onmiddellijk in een echte metropool te zijn.

Wat Phra Kaew

Het koninklijke paleis is de belangrijkste bezienswaardigheid in Bangkok.

Hoogtepunt van Bangkok is het Grand Palace, het koninklijk paleis van de Chakri-koningen. Het is een immens complex waar je zo een halve dag kwijt bent. Op het terrein staat onder meer de Wat Phra Kaew, dit is de belangrijkste Boeddhistische tempel van Thailand en één van de honderden tempels die de Thaise hoofdstad kenmerken.

Bangkok wordt ook wel het Venetië van het oosten genoemd, vooral omdat het water zo’n belangrijke rol in de stad speelt. Er zijn diverse gedeeltes van de stad die alleen per boot te bereiken zijn en een reis met de longtailboot door de kanalen is dan ook een absolute aanrader.

Na enkele dagen Bangkok moet er gekozen worden voor het vervolg van de reis. Het noordelijke gedeelte van Thailand staat vooral bekend vanwege zijn culturele steden als bijvoorbeeld Chiang Mai. Wij gaan echter naar het zuiden, waar de natuur centraal zal staan in de rest van onze vakantie.

Thailand heeft een goed treinstelsel en we kiezen dan ook voor dit vervoersmiddel om richting het zuiden te reizen. We stappen uit in Surat Thani, een stadje aan de rand van de jungle. De onderkomens in deze regio zijn over het algemeen eenvoudig, maar de apen die hier in het wild rondlopen zorgen er voor dat het een onderkomen is om niet te vergeten.

Khao Sok National Park

Ontdek de jungle op de rug van een olifant.

Surat Thani ligt in het Khao Sok National Park. Een bijzondere manier om de jungle te verkennen is op de rug van een olifant. In het regenwoud kom je langs diverse watervallen, waar je midden in de jungle heerlijk kunt zwemmen, al is het water hier vaak frisser dan je midden in de tropen zou verwachten.

Het regenwoud in dit nationale park heeft een onbeschrijflijke flora & fauna. Een boottocht naar het Raja Phraya Meer geeft een goed beeld van het wildleven in de tropen. Daarnaast staat dit gedeelte van Thailand bekend om haar vele grotten. Omdat het water hier ontzettend helder is, is het een aanrader om hier te zwemmen en zelfs te snorkelen.

Strand Phuket

Een van de schitterende stranden op Phuket.

Dit snorkelen kan ook goed in de afsluitende dagen van de reis. Het zuiden van Thailand is beroemd vanwege haar enorme kustlijn, wat bijna volledig bestaat uit schitterende witte, tropische stranden en talloze bounty-eilanden.

Phuket is het grootste en bekendste eiland in deze regio, maar andere eilanden zijn net zo mooi. Omdat deze vaak wat rustiger zijn, zijn andere eilanden ideaal om bij te komen van een inspannende rondreis. Kokospalmen, witte stranden en helder zeewater zorgen er voor dat je het idee hebt dat je op een paradijs beland bent. Een ideale afsluiting van een fascinerende en afwisselende reis in dit bijzondere Aziatische land.