De laatste grote migratie

Miljoenen gnoes, zebra’s en antilopen maken elke jaar een halve wereldreis om aan water te komen. Op de voet gevolgd door duizenden roofdieren. En tienduizenden toeristen. Want het Serengeti National Park in Kenia en Tanzania wordt gezien als de beste plaats in Afrika om op safari te gaan.

Gnoes

De migratie door de Serengeti is een bijzonder natuurfenomeen.

Elk jaar in mei beginnen de dieren aan de grote oversteek. Vanuit het zuiden van de Serengeti reizen ze af naar het noorden, naar het Masai Mara Game Reserve in Kenia. Een tocht van 800 kilometer vol gevaren. Want de dieren worden op de voet gevolgd door leeuwen, jachtluipaarden en hyena’s. En of dat niet genoeg is moeten ze ook nog meerdere rivieren oversteken waar de krokodillen liggen te wachten op hun volgende prooi.

Hebben de gnoes, zebra’s en antilopen hun bestemming bereikt dan hebben ze drie maanden om zich vol te eten en te drinken, want daarna is het tijd om aan de terugreis te beginnen. Op deze manier voltrekt zich ook hier ‘the circle of life’.

De Grote Migratie, zoals deze tocht wordt genoemd, wordt gezien als een van de grootste natuurlijke wereldwonderen en voor toeristen over de hele wereld een belangrijke reden om naar Kenia en Tanzania af te reizen. Wie de foto’s van de wilde dieren ziet moet niet vergeten dat hier zeker in het hoogseizoen tientallen safariwagens bij elkaar staan om de toeristen de kans te geven plaatjes te schieten van de dieren van de Big Five.

Het Serengeti-gebied ligt op de grens van Kenia en Tanzania en de Ngorongorokrater wordt hier ook vaak toegerekend omdat de Grote Migratie voor een klein gedeelte door de krater voert.

Meer Tanzania

Flamingo’s en zebra’s in de Ngorongorokrater.

De Ngorongorokrater is een oude krater van een vulkaan en ligt op een hoogte van ongeveer 2.200 meter. De krater heeft een doorsnede van ongeveer 20 kilometer en de bodem ligt 600 meter onder de kraterrand.

Niet de historie maakt de Ngorongorokrater zo bijzonder, maar vooral de veelzijdigheid en omvang aan wilde dieren maakt de krater zo geliefd. Het gebied van 260 vierkante kilometer wordt gezien Afrika in het klein en het ‘achtste wereldwonder’. Bijna alle Afrikaanse diersoorten komen hier voor en nergens ter wereld is de concentratie aan roofdieren zo hoog als hier.

Een bezoek aan de krater is een fantastische belevenis die begint op het moment dat je over de kraterrand kunt kijken en het wildleven als een lappendeken voor je opdoemt. Als je geluk hebt zie je met eigen ogen hoe de roofdieren jagen op hun prooi en wordt de harde natuur aan je getoond. Want niets is indrukwekkender dan dat een van een gnoe door een groepje leeuwen wordt aangevallen en gedood.

Safari

Het Afrikaanse wildleven trekt jaarlijks vele toeristen.

Speciale terreinwagens maken een tocht door de vallei om de toeristen zoveel mogelijk indrukken op te laten doen van dit natuurfenomeen. Maar niets is spannender dan lopend een tocht door de krater te maken. Uiteraard onder gewapende begeleiding, want een safari moet wel leuk en veilig blijven.

Een bezoek aan de laatste Grote Migratie is een absolute aanrader omdat het een natuurfenomeen is wat wij ons niet voor kunnen stellen. Pas als je het leven voor je neus ziet merk je hoe bijzonder het wildleven in Afrika is.