De culturele rijkdom van Peru

Machu Picchu is wereldberoemd en terecht de bekendste toeristische attractie van Peru. Maar door de rijke historie is dit slechts één van de vele historische ruïnes in dit land. Een rondreis door Peru is daarom een trip van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Machu Picchu

Machu Picchu is een bijzondere Incastad

Machu Picchu is het symbool van Peru geworden, mede omdat het staat voor de geschiedenis van het land. De Inca’s hebben deze stad hoog in het Andes-gebergte gesticht. Toen in de zestiende eeuw de Spanjaarden het land veroverden hebben zij veel steden verwoest, maar wonder boven wonder hebben zij Machu Picchu nooit gevonden. Pas in 1911 werd de stad weer ontdekt en daarna groeide het in korte tijd uit tot een belangrijke toeristische trekpleister.

Het kost veel moeite om de overblijfselen te bereiken, maar het is absoluut de moeite waard. De mooiste manier is het om de stad te bereiken via het Incapad, dit is een wandeltocht van twee of vier dagen. Je bereikt Machu Picchu dan vanaf de andere kant dan de overige toeristen en hebt een schitterend uitzicht over de ruïnes. Het aantal mensen wat tegelijk deze trip kan maken is beperkt en reserveren van te voren is noodzakelijk.

Het Andes-gebergte

Peru ligt midden in het Andes-gebergte.

De meeste toeristen komen met de bus van het plaatsje Aguas Calientes. Dit dorpje bestaat volledig door de vondst van de Machu Picchu. Door haar ligging in het Andes-gebergte is er alleen een treinspoor gemaakt naar Aguas Calientes, wat eigenlijk alleen maar uit hotels bestaat. Vanaf Aguas Calientes is het acht kilometer naar Machu Pichu. Deze weg is ook te bewandelen en veel toeristen kiezen er voor om te gaan lopen omdat ze dan voor de eerste bus bij de overblijfselen kunnen zijn en in rust kunnen genieten van het schitterende werk van de Inca’s.

Het klinkt allemaal heel toeristisch, maar het is de moeite zeker waard. De verschillende tempels staan in een labyrint en het is onvoorstelbaar dat de Inca’s deze stad zo hoog in de bergen hebben kunnen bouwen. Machu Picchu is een van de best bewaarde Incaoverblijfselen en elke toerist zou dit gezien moeten hebben.

De geschiedenis van Peru is het beste te zien in Cuzco, niet ver van Machu Picchu. De stad is gesticht door de Killke-stam, een van de vele stammen die in het land leefden voor de Inca’s het gebied veroverden.

Cuzco

Cuzco is een mengeling tussen oud en nieuw.

De Inca’s maakten van Cuzco hun hoofdstad en lieten de stad verder groeien. Tot de Spanjaarden in 1533 de stad veroverden op de Inca’s. Veel tempels, paleizen en andere gebouwen werden verwoest en er werd een nieuwe stad gebouwd. De resten van het fort hogen boven de stad zijn een van de weinige overblijfselen van de Inca’s. Cuzco werd een koloniale stad met een schitterend, Spaans centrum.

Door de nabijheid van Machu Picchu is Cuzco nu de belangrijkste toeristische bestemming van Peru en verder gemoderniseerd. Hierdoor is de stad een mengeling geworden van oud en nieuw, maar heeft het zijn schoonheid nooit verloren.

Wie meer wil weten over de beschavingen die voor de Inca’s in Peru leefden doet er goed aan naar het Titicacameer af te reizen, wat nog wat verder naar het zuiden ligt. Het meer is niet alleen een bijzondere bestemming vanwege haar hoogte, het meer ligt 3.800 meter boven de zeespiegel, het is ook het grootste meer van Zuid-Amerika.

In het verleden hebben hier verschillende beschavingen geleefd en de ruïnes die aan deze periode herinneren staan nog steeds op de oevers van het meer. Daarnaast leven er nog steeds afstammelingen van deze stammen in originele nederzettingen. Op de grens met Bolivia kun je bijvoorbeeld in Anapia overnachten bij een Altiplano-familie. Vijftien gezinnen wonen hier en houden de oude tradities op het gebied van muziek, klederdracht en dans in stand.

Het dorpje is een uitstekend startpunt om samen met de bewoners de indrukwekkende natuur van Peru te verkennen. Vanaf een van de eilanden bij de nederzetting heb je een schitterend uitzicht over het meer en de Altiplano nemen je hier graag mee naar toe.

De boeiende geschiedenis heeft er voor gezorgd dat het land zeer populair is bij toeristen. Zeker de Machu Picchu is niet eenvoudig te bereiken, maar het is de moeite meer dan waard. Het zuiden van Peru heeft zoveel culturele hoogtepunten, dat is bijna nergens anders ter wereld te vinden.