Cyprus: Engeland zonder regen

Een lange kustlijn vol hotels, een schitterende natuur en bijzondere historische gebouwen. Cyprus heeft alles wat een vakantieganger zich kan wensen voor een afwisselende strandvakantie.

Cyprus is een van de grootste eilanden van de Middellandse Zee en bestaat eigenlijk uit twee gedeeltes. Bijna alle toeristen vieren hun vakantie in het Grieks-Cypriotische gedeelte. Hier staan ook de meeste hotels en zijn de mogelijkheden het grootst.

Strand Cyprus

Een van de vele stranden aan de oostkust van Cyprus.

Hoewel langs de hele kust hotels staan, zitten er toch grote verschillen tussen de diverse gedeeltes van het eiland. De mooiste stranden en beste badplaatsen liggen in het oosten van Cyprus, terwijl de liefhebber van cultuur en natuur beter naar het westelijke gedeelte van het eiland af kan reizen.

De afstand tussen oost en west is ongeveer 175 kilometer en is dus gemakkelijk op een dag te overbruggen. Aanrader is om enkele dagen naar de andere kust te gaan om een echte indruk van Cyprus te krijgen, maar enkele dagtochtjes naar de bijzondere hoogtepunten zijn met een huurauto ook zeker geen probleem.

Wat bij een bezoek aan Cyprus direct op zal vallen is de Engelse sfeer die er op het eiland heerst. Er wordt links gereden en mede omdat Cyprus in het verleden bij het Verenigd Koninkrijk hoorde komen er nog steeds veel Britse toeristen naar het eiland. Overal wordt Engels gesproken en de typische Irish Pub ontbreekt niet in de meeste badplaatsen. Eigenlijk is Cyprus nog steeds Engeland, maar dan zonder de regen en met veel zon. Heel veel zon.

De beste periode om naar Cyprus op vakantie te gaan is eigenlijk het voorjaar, omdat het dan nog niet zo warm is als in de zomermaanden. In juli en augustus ligt de gemiddelde temperatuur boven de 35 graden en dan is het al snel te warm om een van de vele excursies te ondernemen.

En op pad gaan is iets wat je zeker moet doen als je op Cyprus bent. Het huren van een auto is op Cyprus gemakkelijk en relatief goedkoop, net als de benzine. Er is veel te doen en te zien op Cyprus, al is het jammer dat je met een huurauto niet naar het Turks-Cypriotische gedeelte van het eiland mag.

Cyprus in winter

In de winter is het mogelijk om te snowboarden op Cyprus.

Maar in de rest van Cyprus hoef je je als toerist ook niet te vervelen. Het midden van het eiland wordt gevormd door het Troödos Gebergte. Dit gebied is nog het enige in Cyprus wat bebost is. Wandelen door dit bos is een speciale belevenis, mede door de verschillende Middeleeuwse bruggen die nog steeds in dit bos staan. Het hoogste punt in het gebergte ligt op bijna 2.000 meter hoogte en in de winter is het hier mogelijk om te skiën of te snowboarden.

Cyprus ligt op een strategisch punt tussen Europa en Azië en wordt daarom al lang bewoond. Van deze historie is nog veel terug te vinden op het eiland. Op diverse plaatsen staan historische ruïnes en worden er opgravingen gedaan. De mooiste liggen in het centrum van Pafos. Deze mozaïeken werden halverwege de vorige eeuw bij toeval ontdekt en is nu uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties van het land.

Romeinse overblijfselen

Door haar ligging heeft Cyprus een lange geschiedenis waar nog veel van te zien is.

Het geeft aan hoe veelzijdig Cyprus is en hoe gevarieerd het eiland is. Liefhebbers van cultuur en natuur kiezen voor een van de kustplaatsen in het westen van het land, terwijl de echte strandgangers beter naar het oosten kunnen gaan. Aiya Napa is de grootste partystad van het land en trekt veruit de meeste toeristen. Vooral heel veel Britten, waardoor je soms wel eens vergeet op Cyprus te zijn.