Cultureel en historisch Berlijn

Berlijn heeft zich ontwikkeld tot de cultuurhoofdstad van Europa, waarbij de geschiedenis een belangrijke rol speelt. Niet alleen die van de vorige eeuw, maar de stad heeft ook bijzondere musea die stil staan bij de beschavingen uit de oudheid. Tien Berlijnse hotspots die je gezien moet hebben.

Alexanderplatz

Alexanderplatz met de wereldtijdklok

1. Alexanderplatz

Het beroemde Berlijnse plein waar de wereldtijdklok staat. De grote gekleurde fontein is een belangrijke hangplek voor jongeren. Aan het plein ligt de Fernsehturm. Dit is het hoogste gebouw van Berlijn en op meer dan 200 meter hoogte is een uitkijkpost. Wil je een nog beter uitzicht over de stad? Het restaurant ligt nog iets hoger en geeft je dus een nog beter uitzicht.

2. Berlijnse Muur

De Berlijnse Muur was decennialang het symbool van de strijd tussen het kapitalisme en het communisme. De muur is nu voor het grootste gedeelte afgebroken en de stad is niet langer verdeeld. Eastside Gallery is nu het officiële gedenkteken aan de Berlijnse Muur. Hier staat ook nog een klein stukje van de muur, beschilderd door diverse kunstenaars.

Brandenburger Tur

De Brandenburger Tur bij nacht.

3. Brandenburger Tor

Deze poort geeft de grens van het oude centrum van de stad aan. De toegangspoort is in de achttiende eeuw gebouwd en uitgegroeid tot hét kenmerkende bouwwerk van Berlijn. Het beeld op de Brandenburger Tor is godin Victoria die voortgetrokken wordt door Quadriga.

4. Checkpoint Charlie

Checkpoint Charlie was tijdens de Koude Oorlog de enige controlepost in de Berlijnse Muur. Het was de enige plek waar mensen tussen Oost- en West-Berlijn konden reizen. Bij de val van De Muur werd het bekende wachthuisje met de grond gelijk gemaakt, maar later werd een kopie teruggezet zodat mensen een tastbare herinnering hebben aan die periode. Het museum Haus am Checkpoint Charlie laat verschillende heldhaftige, maar vooral kansloze vluchtpogingen van Oost naar West zien.

5. DDR Museum

Het leven in Oost-Duitsland tijdens de Koude Oorlog is nauwelijks voor te stellen. Vandaar dat in 2006 het DDR Museum werd geopend. Het museum is niet groot, maar geeft wel een goed beeld van het leven tijdens het communisme. Westerse producten waren niet te koop, maar wel slechte kopieën. De woonkamer is sober in geeloranje tinten ingericht en de Trabant ontbreekt uiteraard ook niet.

Checkpoint Charlie.

Checkpoint Charlie op de grens van West- en Oost-Berlijn.

6. Jüdisches Museum

De Tweede Wereldoorlog heeft diepe sporen in Berlijn achtergelaten. Een ook de Joodse geschiedenis, hoe tragisch deze ook voor de Duitsers is, wordt niet vergeten in de hoofdstad. In het Jüdisches Museum is er zowel aandacht voor joodse succesverhalen als de dramatische gebeurtenissen tijdens de oorlog.

7. Kurfürstendamm

De grootste winkelboulevard van Berlijn wordt vaak gebruikt als begin- en eindpunt van rondleidingen door de stad. De weg van 3,5 kilometer bevat een uitgebreid aanbod aan winkelketens en modehuizen. Het grootste warenhuis van Duitsland, KaDeWe ligt niet aan deze boulevard, maar in het verlengde hiervan aan de Tauentzienstraβe.

8. Pergamonmuseum

Dit museum is in 1903 speciaal gebouwd voor de vondst van de 26 marmeren traptreden  met een collonnade op een heuvel in het Turkse Pergamon. Het trapaltaar was te groot voor het bestaande museum, dus vandaar dat er een compleet nieuw museum werd neergezet aan de Spree. In het museum stap je letterlijk de oudheid in, met onder meer bijzondere beelden van Godin Athene en van Bacchus. Ook de marktpoort van 29 meter breed en 17 meter hoog in Zaal II is een bijzonder bouwwerk wat je niet binnen in een museum verwacht.

Potsdamer Platz

Potsdamer Platz is het middelpunt van het moderne gedeelte van Berlijn.

9. Potsdamer Platz

Het moderne hart van Berlijn. Het Sony Center, het Europese hoofdkantoor van de Japanse elektronicafabrikant, is hier het meest opvallende gebouw. De rest van het plein wordt gevormd door een groot aantal winkels, eveneens in moderne stijl gebouwd. Potsdamer Platz staat voor hedendaags vermaak met diverse bioscopen en een groot aantal cafeetjes.

10. Reichstag

Het Duitse parlement zit sinds 1999 weer in dit wereldberoemde gebouw. In 1933 werd de Reichstag door een brand verwoest om vervolgens in de jaren zestig weer helemaal gerestaureerd te worden. Na de hereniging van Duitsland werd dit werk afgemaakt en werd de Reichstag voorzien van een schitterende koepel. Deze koepel is voor iedereen toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht over de binnenstad van Berlijn.