Brazilië: Strand, jungle, voetbal en muziek

Brazilië is het land van de samba, het carnaval en voetbal. Maar ook de Copacabana, het Amazone-gebied en schitterende koraalriffen. Hierdoor is Brazilië een ideale bestemming voor avontuurlijke reizigers die van veel afwisseling houden.

Brazilië is een land met veel afwisseling. Het is het grootste land van Zuid-Amerika en het vijfde land ter wereld. Gelegen aan de Atlantische Oceaan heeft het voor iedereen wel iets te bieden, of het nu gaat om stranden, cultuur of prachtige wereldsteden. Een bezoek aan Brazilië is daarom de moeite meer dan waard.

Sao Paulo

Sao Paulo is de grootste stad van Brazilië.

Brazilië heeft met Rio de Janeiro en Sao Paulo twee wereldsteden. Het zijn de twee grootste steden van het land en het economische hart van het land. Sao Paulo is de grootste van deze twee steden, met in de hele metropool in totaal 20 miljoen inwoners.

In Sao Paulo is de ontwikkeling van het land goed te zien. Het historische centrum geeft een goed beeld van het verleden van de stad, terwijl de wolkenkrabbers laten zien hoe het land zich de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Sao Paulo is dan ook een stad die je van boven gezien moet hebben, en er zijn diverse wolkenkrabbers die gratis toegankelijk zijn en een schitterend uitzicht bieden over deze stad.

Hoewel iets kleiner is Rio de Janeiro de bekendste stad van Brazilië. De Copacabana, de sloppenwijken en het Christus-beeld zijn slechts enkele kenmerken van de stad die in 2016 de Olympische Zomerspelen zal organiseren.

Rio de Janeiro

De Copacabana is een van de bekendste stranden ter wereld.

Het Copacabana-strand is misschien wel het bekendste strand ter wereld. Midden in de stad heeft het strand een lengte van 4 kilometer in een zeer kenmerkende vorm van een halve maan. Het is ook de plaats om uit te gaan in Rio de Janeiro, want de boulevard bij het stand staat bekend om haar nachtleven.

Toeristen moeten bij de Copacabana wel op hun hoede zijn, want de kenmerkende sloppenwijken, favelas genoemd, liggen niet ver van het strand en er zijn ook veel zwervers en straatkinderen te zien. Ook de criminaliteit en de prostitutie zijn grote problemen rond het strand. Desondanks is het bezoek aan dit beroemde strand een echte aanrader, zeker overdag.

Samba

Dansen is een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse cultuur.

Behalve de bekende toeristische bezienswaardigheden is Brazilië ook een land wat bekend staat om zijn cultuur. De samba en capoeira zijn slechts twee voorbeelden van dansen en muziek die hun oorsprong hebben in Brazilië. Het moment dat alles samenkomt is natuurlijk het bekende carnaval, als heel Rio de Janeiro op zijn kop staat. De beelden van dit straatfeest gaan elk jaar de hele wereld over, maar alleen door zelf bij het carnavalsfeest aanwezig te zijn kun je een goed beeld krijgen van de muzikaliteit van de Brazilianen.

Naast muziek draait het leven van de Brazilianen vooral om voetbal. De sport is hier misschien nog wel populairder dan in Europa en een bezoek aan een competitiewedstrijd is een beleving op zich. Het Maracana-stadion in Rio de Janeiro is een van de grootste stadions ter wereld waar meer dan 100.000 mensen in kunnen. Zijn er geen wedstrijden dan is een rondleiding door deze voetbaltempel zeker een aanrader.

Amazone-gebied

Een tocht door het Amazone-gebied is een onvergetelijke ervaring.

Uiteraard heeft een groot land als Brazilië veel meer te bieden dan twee grote steden. De natuur van het land is nauwelijks te beschrijven. Het Amazone-gebied is het bekendste natuurgebied ter wereld en ligt voor het grootste gedeelte in Brazilië. Het gebied rond de rivier Amazone is voor 98 procent bedekt met regenwouden en een tocht door deze jungle is een onvergetelijke ervaring.

In het gebied liggen diverse dorpjes en kleine steden, waarvan Manaus het bekendst is. De hoofdstad van het Amazone-gebied is een uitstekende uitvalsbasis voor een verkenningstocht door het gebied. Ontdek het gebied per boot of per voet, waarbij er diverse mogelijkheden zijn om een meerdaagse tocht door het Amazone-gebied te maken.

 

Een bezoek aan Rio de Janeiro, Sao Paulo en het Amazone-gebied kan erg vermoeiend zijn. Het is dan ook heerlijk om aan het einde van de vakantie nog even uit te rusten op het strand. De Copacabana is dan wel het bekendste strand van Brazilië, voor een echte strandvakantie kun je beter naar een van de noordelijke badplaatsen gaan.

Recife is de bekendste van deze bestemmingen en direct te bereiken vanuit Europa, waarbij er regelmatig chartervluchten vanuit Amsterdam landen. De stad heeft een strip van 8 kilometer langs het witte strand met hotels en restaurants. Het koraalrif (Recife is Portugees voor rif) is bij eb al zichtbaar en Recife is dus een ideale locatie om te duiken, ook omdat er tientallen scheepswrakken voor de kust liggen, waarvan er 15 voor toeristen te bezoeken zijn.

Ondanks de economische groei van de laatste jaren is Brazilië nog steeds een derdewereldland, waardoor het leven in het land zeer betaalbaar is. Hierdoor is het een interessante bestemming voor Europese toeristen. Zowel voor hen die het hele land willen kennen, maar ook voor strandgangers die twee weken heerlijk in een resort in Recife of vergelijkbare badplaatsen even helemaal tot rust willen komen.