Bijzonder veelzijdig China

China heeft iedere toerist iets te bieden. Door de grote afstanden in het land is het misschien niet mogelijk om alles in dit Aziatische land te zien. Hieronder tien hoogtepunten die kunnen helpen bij het plannen van een rondreis door China.

Beijing

De Verboden Stad in Beijing.

1. Beijing

Hoofdstad Beijing is de bruisende in het noorden van het land. De stad heeft diverse bijzondere bezienswaardigheden, zoals onder meer de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, de Tempel van de Hemel en de Tian’an Poort. Beijing is sinds de vijftiende eeuw de hoofdstad van China en geeft hierdoor ook een goede inkijk in de Chinese cultuur.

2. Chinese Muur

De Chinese Muur, ook wel de Grote Muur genoemd, is hét kenmerk van China, en een van de wereldwonderen. Over een lengte van bijna 2.500 kilometer moest het bouwwerk China beschermen tegen de Hunnen. Omdat het een verdedigingsbouwwerk is heeft de Chinese Muur maar weinig doorgangen, welke in het verleden zwaar bewaakt werden. Bekend bij de Grote Muur is de Laan met Beelden. Hier staan stenen beelden van dieren als leeuwen en kamelen, maar ook diverse fantasiedieren als een gehoornde tijger. Na de Laan met Beelden kom je bij dertien graven van oude Chinese keizers van de Ming-dynastie. Twee van deze graven zijn voor toeristen te bezoeken.

Chinese Muur

De Chinese Muur is over de hele wereld bekend.

3. Macau

Macau is een van de drie bijzondere regio’s die bij China horen. Tot 1999 hoorde Macau bij Portugal en dat is nog duidelijk te merken. Macau heeft meer een Europese uitstraling dan een Chinese. Daarnaast is Macau het gokparadijs van Azië. Jaarlijks wordt hier meer geld vergokt dan in Las Vegas, wat de naam heeft de gokhoofdstad van de wereld te zijn.

4. Mogao-grotten

Boeddhistische monikken hebben bij Mogoa tussen de vierde en twaalfde eeuw ongeveer duizend grotten geslagen. Deze grotten zijn versierd met diverse soorten kunst, waaronder indrukwekkende boeddhabeelden, sculpturen en muurschilderingen. Ongeveer de helft van deze grotten is bewaard gebleven en nog steeds toegankelijk voor toerisme.

Panda's in Chengdu

De panda is het symbool van China

5. Chengdu

De panda is het symbool van China, en wat is er schattiger dan een babypanda. Panda’s hebben een zeer laag geboortecijfer, wat er mede toe bij heeft gedragen dat deze diersoort bijna is uitgestorven. In Chengdu is er een speciaal onderzoekscentrum opgericht om de panda te beschermen. Liefhebbers uit de hele wereld komen hierdoor naar Chengdu omdat hier meerdere pandajongen rondlopen. In de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan tachtig jongen geboren, waardoor er panda’s van alle leeftijden rondlopen en Chengdu de beste gelegenheid is om de panda te zien in China.

6. Shanghai

Niet hoofdstad Beijing maar Shanghai is de grootste stad van China. Met 18 miljoen inwoners is Shanghai het economische middelpunt van het land en de grootste gemeente ter wereld. Shanghai werd in de negentiende eeuw gebouwd als havenstad met internationale connecties. Door een verdrag met het Verenigd Koninkrijk heeft Shanghai vooral een Britse invloed. Langs de Huangpu-rivier loopt een brede boulevard met diverse oude Brits-koloniale bank- en handelsgebouwen.

7. Tibet

Tibet heeft een eigen taal, volk en cultuur, maar is sinds de invasie van Tibet in 1950 een onderdeel van China. Tibet staat vooral bekend omdat in het zuiden van de regio het Himalaya-gebergte begint. Naast het gebergte zijn vooral de boeddhistische kloosters een belangrijke trekpleister voor toeristen. Tibet trekt opvallend genoeg vooral toeristen uit China, de regering streeft er naar dat in 2020  meer dan 10 miljoen mensen deze regio bezoeken, waarvan 10 procent buitenlanders.

Xi'an

Een tempel in de bijzondere stad Xi’an.

8. Xi’an

Xi’an was de eerste zetel van de Chinese keizer en hierdoor een van de oudste steden van de menselijke beschaving. De stad is echter vooral bekend vanwege het terracottaleger wat deze keizer, Qin Shi Huangdi heeft achtergelaten. Meer dan zevenduizend levensgrote terracottafiguren, bestaande uit soldaten en paardenfiguren werden gemaakt om na de dood van de eerste keizer het graf te kunnen beschermen. Het leger werd in de vorige eeuw gevonden en gezien als een van de belangrijkste archeologische vondsten van de 20e eeuw.

9. Kashgar

De Zijderoute is een historisch belangrijke route geweest. De zijde werd vanuit China naar het westen gebracht en diverse historische steden liggen langs deze route die nog steeds het bezichtigen meer dan waard zijn. Kashgar is een bijzondere stad langs deze route, omdat het hier op zondag nog steeds heel druk is. Handelaren en publiek uit heel Centraal-Azië komen op zondag naar Kashgar voor de traditionele zondagsmarkt. Hierdoor is deze markt de meest opwindende winkelervaring van de hele Zijderoute.

Hong Kong

De skyline van Hong Kong.

10. Hong Kong

Het uitzichtpunt van Victoria Peak is oerlelijk, maar het uitzicht over Hong Kong maakt dit meer dan goed. De heuvel is met 552 meter het hoogste punt van Hong Kong, zelfs nog hoger dan de beroemde IFC2 Tower. Er gaat een tram naar de top van de heuvel, maar het is ook mogelijk om lopend naar boven te gaan. Het is soms een steile wandeling, maar het is de moeite meer dan waard. Van de banken in de stad loop je via het regenwoud door de duurste villawijk van de stad om uiteindelijk bij het doel van de reis te komen. De top en het adembenemende uitzicht over Hong Kong.