Bijzonder Ierland

Ierland is een bijzonder land. Met Dublin heeft het een bruisende hoofdstad, maar daarnaast kent Ierland ook een schitterende natuur en typerende kleine dorpjes. En een bloeiende cultuur, waarbij de pub en muziek een belangrijke rol spelen.

Irish Pub

De typische Irish Pub in Temple Bar.

Dublin is de beste startplaats voor een rondreis door Ierland. Je kunt er voor kiezen om naar de hoofdstad te vliegen en hier een auto te huren of met je eigen auto naar Dublin te reizen. Het is een leuke roadtrip door Groot-Brittanniƫ. Vanaf Harwich, waar de veerpont uit Hoek van Holland aanmeert, is het iets meer dan 500 kilometer naar Holyhead, het stadje waar de ferry naar Dublin vertrekt.

In Ierland zijn de afstanden relatief gering, want het land is minder dan twee keer zo groot als Nederland, waardoor het goed mogelijk is om in een week of drie het hele land te zien.

Dublin is een echte attractie en een van de meest bezochte hoofdsteden van Europa. De stad staat vooral bekend om haar winkels, architectuur, maar vooral de vele pubs. Er staan er meer dan zeshonderd in de stad, en een bezoek aan Dublin is niet compleet als je niet in een pub bent geweest. De Temple Bar wijk is het bekendste uitgaansgebied van de stad en trekt niet alleen veel toeristen, maar ook veel inwoners van de stad zelf.

Kasteel van Kilkenny

Het kasteel is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kilkenny.

Wie Dublin verlaat zal al snel merken dat Ierland een bijzonder landschap heeft en reizigers veel te bieden heeft. De eerste stop is Kilkenny. Dit stadje is voor veel Ieren een belangrijke bestemming voor een weekendje weg. Kilkenny heeft enkele goede restaurants en een bruisend nachtleven. De belangrijkste toeristische attractie in het stadje is Kilkenny Castle, wat stamt uit de middeleeuwen toen Kilkenny nog de hoofdstad van Ierland was.

Na Killkenny rijden we door naar Rosslare, in het uiterste puntje van het eiland. Rosslare noemt zichzelf het zonnige zuidoosten van Ierland en dat is niet onterecht. De badplaats heeft gemiddeld 300 meer zonuren dan de rest van het land.

De zomers zijn over het algemeen niet warm in Ierland, dus wie een dagje naar het strand wil moet dat hier doen als het lekker weer is. De kans dat het later tijdens de reis beter weer wordt is verwaarloosbaar klein.

Rosslare staat ook bekend om haar haven. Hier vertrekken ook diverse veerponten. Zowel naar Wales als naar Frankrijk. Voor vakantiegangers is dit een goed alternatief om naar Ierland te reizen. De overtocht duurt weliswaar de hele nacht, maar scheelt wel wat autorijden.

Niet ver van Rosslare ligt Waterford, de oudste stad van Ierland. In het verleden was Waterford een belangrijke havenstad in Europa en de lange geschiedenis is nog steeds terug te zien. Het stadje is niet groot, waardoor het een bijzonder relaxte sfeer heeft. Wie de geschiedenis van Ierland in een halve dag wil leren kennen moet hier naar het Waterford Treasures Museum gaan. Duizenden voorwerpen die gevonden zijn op de diverse archeologische plaatsen in het land worden hier tentoongesteld en zorgen voor een interessante expositie.

De tweede stad van het land is Cork en is een echte studentenstad. Hierdoor heeft Cork een levendig centrum en een goed ontwikkeld nachtleven. Naar Iers gebruik zijn hier tientallen pubs te vinden en de architectuur is zeker langs de rivier de Lee erg modern. In 2005 was Cork de Culturele hoofdstad van Europa en de sporen hiervan zijn nog steeds terug te zien.

Natuur van Ierland

De Ring of Kerry staat bekend om haar schitterende natuur.

Na een bezoek aan de tweede stad van het land duiken we de natuur weer in. De Ring of Kerry is buiten Dublin het meest bezochte stuk van Ierland. De Ring of Kerry is een weg van ruim 200 kilometer door de bijzondere natuur van Ierland. Omdat er zoveel te zien is, is het verstandig om minimaal twee dagen voor deze route uit te trekken. Er zijn diverse dorpjes onderweg waar je kunt overnachten. Killarney is de bekendste en wordt vaak als startpunt gebruikt voor de rondrit.

Het toerisme speelt een belangrijke rol in de Ring of Kerry en je zult dan ook veel bussen tegenkomen. Deze rijden de route allemaal tegen de klok in, omdat de route op sommige plaatsen te smal is voor twee bussen om elkaar te passeren. Met de auto heb je vrijheid om beide kanten op te rijden. Rij je ook tegen de klok in dan loop je de kans dat je grote stukken achter een bus zit. Kies je er voor om tegen de route in te rijden dan moet je er rekening mee houden dat je soms bussen tegenkomt op passeerplaatsen die net breed genoeg zijn voor een auto en een bus. Veel toeristen kiezen er voor om op de fiets door het gebied te gaan, dan is het zeker verstandig om met de klok mee te rijden, zodat je de bussen altijd van voren aan ziet komen.

Met de vele bergen, meren en bossen is de Ring of Kerry een bijzonder natuurgebied en het is heerlijk om ergens de auto op de parkeerplaats te zetten en te gaan wandelen. Als het niet te hard regent natuurlijk, want dat is wel iets waar je bij een vakantie in Ierland rekening mee moet houden.

Niet ver van Killarney ligt Portmagee. Hiervandaan vertrekt een boot naar Skellig Michael, een bijzonder eiland voor de kust van Ierland. In de zesde eeuw werd op deze rotspartij een klooster gebouwd. Vanaf de kade moet je 650 treden omhoog om dit klooster te bereiken, wat na 1.300 jaar nog steeds in uitstekende staat verkeerd. De gidsen die je over het eiland rondleiden wonen in de zomermaanden nog altijd op het eiland om hier van de rust en eenzaamheid te genieten.

Bezienswaardigheid Ierland

De befaamde kliffen van Moher.

Een andere bijzondere attractie langs de westkust van Ierland zijn natuurlijk de kliffen van Moher. De kliffen steken meer dan tweehonderd meter boven de Atlantische Oceaan uit. De vergezichten zijn prachtig en een absolute aanrader bij een rondreis door Ierland.

De kliffen liggen net iets ten zuiden van Galway. Dit stadje aan de westkust ligt precies tussen de bergen aan de ene kant en de valleien aan de andere kant in. Hierdoor is het een goede uitvalsbasis om de natuur in te gaan. Bovendien is er in de zomer altijd iets te doen in Galway. De stad staat namelijk bekend om haar vele festivals. Meer dan vijftig evenementen worden er per jaar gehouden op het gebied van muziek, eten en cultuur. Het geeft Galway een bijzondere sfeer en een leuke stad om enkele dagen door te brengen.

Vanuit Galway steken we het land over terug richting Dublin. Onderweg passeren we nog de Wicklow Mountains, een ander uitstekend natuurgebied om te wandelen of te fietsen. Terug in Dublin duiken we de laatste keer de pub in voor we aan de terugreis naar huis beginnen.