Betoverend Bali

Bali is een van de populairste vakantie-eilanden ter wereld. Met schitterende surfstranden, uitstekende duiklocaties, schitterende natuurgebieden en archeologische attracties is er voor iedereen wel wat te doen. Bali heeft hierdoor in elke prijsklasse hotels, voor zowel de backpacker als de rijken der aarde.

Bali

In tegenstelling tot de rest van het land zijn er op Bali veel tempels te vinden.Bali is een van de 18.000 eilanden van Indonesië, maar wel het meest bezochte eiland. Toeristen moeten niet denken dat een bezoek aan Bali exemplarisch is voor Indonesië, want het uitgestrekte land heeft zoveel verschillende culturen en gebruiken dat het onmogelijk is om deze in één of twee reizen te leren kennen.

Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Meer dan 80 procent van de 150 miljoen inwoners hangt dit geloof aan. Bali is een uitzondering en de bevolking is hier voornamelijk hindoestaans.

De populariteit van Bali heeft er voor gezorgd dat het erg druk kan zijn in het hoogseizoen. Dit is tijdens juli en augustus en rond kerst en Oud en Nieuw. Daarnaast trekken veel Australische gezinnen tijdens de lokale schoolvakanties naar dit eiland, zodat het ook in april en september zeer toeristisch kan zijn.

Strand

De mooiste stranden liggen aan de zuidkant van Bali.

Dit geldt vooral voor het zuidelijke gedeelte van Bali, want de mooiste stranden liggen aan deze kant van het eiland. Kuta Beach is de toegankelijke badplaats in Bali, terwijl Seminyak luxer en chiquer is.

Ook hoofdstad Denpasar ligt aan de zuidkant van het eiland, maar dit is vooral de administratieve hoofdstad van Bali. Er zijn maar weinig toeristische bezienswaardigheden in deze stad en veel toeristen laten Denpasar dan ook links liggen tijdens een verblijf op Bali.

Om Bali te beschrijven wordt het woord paradijs vaak gebruikt en niet zonder reden. Bali is een schitterend eiland waar veel te zien en te doen is. De hagelwitte stranden en het kristalheldere water zijn een belangrijke trekpleister. Veel toeristen gaan op vakantie om uit te rusten en bij te komen en dat kan uitstekend op Bali.

Vulkaan Bali

Mount Batur is een indrukwekkende vulkaan.

De hagelwitte stranden vind je echter alleen in het zuiden van het eiland. Indonesië is het land van de vulkanen en dat geldt ook voor Bali. Het berglandschap wordt volledig door vulkanen veroorzaakt, waarbij sommigen nog steeds actief zijn. Mount Batur is hierbij een absolute aanrader. Hier komt nog regelmatig rook uit als gevolg van de druk die in de vulkaan ontstaat. Het is mogelijk om de vulkanen in Indonesië te beklimmen en de tocht naar Mount Batur duurt maar twee uur, waardoor het de gemakkelijkst te beklimmen vulkaan van het immense land is.

Het vulkanisch landschap heeft grote invloed op het eiland. Het zand op de stranden aan het noorden is zwart en de grond in het binnenland is enorm vruchtbaar. Hier vind je dan ook uitgestrekte rijstvlaktes. Vooral in het midden van het land, net boven het stadje Ubud, zijn zeer efficiënte terrassen gebouwd op de rijstvelden om er voor te zorgen dat elke vierkante centimeter zo efficiënt mogelijk benut wordt. Dit is ook noodzakelijk, want ondanks de groei van het toerisme is een groot gedeelte van de bevolking van Indonesië nog steeds erg arm en is de landbouw erg belangrijk.

Apen op Bali

De natuur op Bali is indrukwekkend en heel anders dan in de rest van het land.

Net als de rest van Indonesië heeft ook Bali een schitterende natuur. Een bezoek aan het West Bali National Park mag niet ontbreken. In dit stuk regenwoud leven meer dan honderd verschillende vogelsoorten. Er lopen verschillende wandeltochten door het park, verschillend in lengte en moeilijkheidsgraad.

Ook is het mogelijk om vanaf het park te varen naar het onbewoonde Menjangan eiland. Dit is een schitterende bestemming voor duik- en snorkelliefhebbers. Het onderwaterleven is betoverend en een dagtrip naar dit eiland laat een onbeschrijflijke ervaring achter.

Wat zoogdieren betreft is Bali minder interessant dan de andere eilanden, want hier leven geen neushoorns, olifanten of tijgers in het wild. Wel apen. Bij het stadje Ubud is een heel apenbos, en er loopt een belangrijke straat in het stadje direct langs het bos. De apen hier zijn zo gewend gevoerd te worden door toeristen en gidsen dat ze geleerd hebben om tassen, camera’s en zonnebrillen af te pakken en deze terug te geven in ruil voor voedsel.

Het is een van de keerzijdes van het toerisme, want de gevolgen hiervan zijn duidelijk zichtbaar op Bali. Schitterende historische stadjes als Kuta zijn in korte tijd omgevormd tot luxe badplaatsen waar hotels de dienst uitmaken om zo veel mogelijk aan de toerist te verdienen.

Het is daarom een aanrader om naar het platteland te rijden en hier nog de echte lokale cultuur op te snuiven. Hier leeft de bevolking nog van de landbouw en zie je ook hoe belangrijk het geloof hier is. Elk dorpje is verplicht om minimaal drie tempels te hebben en de meeste grotere stadjes hebben er zelfs meer. Het is een bijzondere ontdekking als je de drukke badplaatsen een dag verlaat.

Ondanks de negatieve invloeden die toerisme heeft, is Bali er in geslaagd zijn imago te behouden. Het is nog steeds een schitterend eiland met ontzettend veel mogelijkheden. Zeker in de rustige maanden is het haast niet mogelijk om dichter bij het paradijs te komen.