Archipel Stockholm Zweden in het klein

Stockholm wordt vaak ‘Venetië van het noorden’ genoemd. De Zweedse hoofdstad is gebouwd op veertien eilanden die samen voor een verrassende en leuke stad zorgen. Maar Stockholm is veel meer. Buiten het centrum ligt het in een archipel van 25.000 eilandjes, bijna allemaal onbewoond en bijna allemaal verrassend. En goed te bereiken vanuit de haven van Stockholm.

Archipel Stockholm

Stockholm is een archipel welke bestaat uit 25.000 eilanden.

Van de 25.000 eilanden en riffen die bij de archipel Stockholm horen zijn er 150 bewoond. De eilanden dichtbij het Zweedse vasteland zijn voornamelijk bebost, terwijl de eilanden die wat verder weg liggen kaal en ruig zijn omdat de wind hier vrij spel heeft. In het verleden werden de eilanden door de Zweedse marine gebruikt ter verdediging van de hoofdstad, maar sinds het einde van de Koude Oorlog is dit niet meer nodig en zijn de meeste faciliteiten voor dit doel gesloten.

De haven van Stockholm is hierdoor een komen en gaan van bootjes en ferry’s van dagjesmensen die even het stadsleven willen verlaten en naar rust verlangen. Zeker in de zomer is het hier druk, want ondanks de noordelijke ligging zijn de Zweedse zomers heel aangenaam.

Djurgården

Djurgården is het vermaakeiland van Stockholm.

Het eiland wat het meest bezocht wordt is Djurgården. Dit wordt ook wel het vermaakeiland van Stockholm genoemd. Meer dan een miljoen mensen bezoeken per jaar dit eiland, wat vooral bekend staat vanwege haar openluchtmuseum en het pretpark Gröna Lunds Tivoli.

Wie het toerisme echt wil ontvluchten kan kiezen voor Sandhamm, een prachtig eiland aan de oostelijke kant van de archipel. Dit eiland heeft enkele mooie, brede stranden die goed te vergelijken zijn met die van de landen rond de Middellandse Zee.

Een tocht naar een van de vele eilanden begint vaak met een bezoek aan Vaxholm. Dit eiland in het noordoosten van de archipel wordt door veel ferry’s uit Stockholm aangedaan waar ze dan over kunnen stappen naar boten die andere grote eilanden aandoen. Maar Vaxholm is meer dan alleen maar een hub, want er is meer dan genoeg te doen. Het 16e-eeuwse fort is al vanaf het water te zien en op het eiland zijn diverse leuke winkeltjes en goede restaurants te vinden.

Fort op Vaxholm

Het fort van Vaxholm is een veel bezochte attractie.

Het grootste eiland van de archipel is Värmdö en is niet alleen via het water, maar ook gewoon over de weg te bereiken. Het eiland is een goede afspiegeling van het vasteland van Zweden. Stranden, bossen en meren bepalen het landschap, en met Gustavsberg heeft het eiland een eigen dorp met zelfs enkele voorstadjes.

De beste periode om de eilanden te bezoeken is de zomer. In het verleden leefde de bevolking van de archipel van landbouw en visserij, maar de economische groei van het vasteland heeft er voor gezorgd dat veel bewoners de eilanden verlieten. De achtergebleven bewoners werken nu in het toerisme of reizen dagelijks naar Stockholm om hier te werken. In de winter is het daarom erg rustig op de meeste eilanden en is er niet veel te doen voor toeristen.